El Constitucional admet a tràmit el recurs de Puigdemont contra l'acord que li negava delegar el vot

L'alt tribunal emet una providència acceptant l'empara que l'expresident va presentar contra la decisió presa per la Mesa del Parlament el 9 d'octubre de 2018
20 febrer 2019 14:30h
La presentació del recurs d'empara per part de Puigdemont va revifar la tensió entre JxCat i ERC al parlament català. Imatge d'arxiu. / BLANCA BLAY, ACN

BARCELONA. El Tribunal Constitucional ha fet pública aquest dimecres una providència a través de la qual admet a tràmit el recurs d'empara que l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont va interposar contra l'acord de la Mesa del Parlament de 9 d'octubre de 2018, entre ERC i el PSC-Units.

L'acord va rebutjar tindre en compte el seu vot delegat com a parlamentari després de la suspensió de funcions decretada per a ell i per a tots els diputats processats pel cas de l'1-O, i la Mesa va defensar en canvi aplicar la designació de vot. Des d'aleshores, els diputats de JxCat processats van optar per no votar mentre que els d'ERC designen un substitut.

En una nota del Constitucional, la sala considera que hi ha una "especial transcendència constitucional perquè planteja un problema o afecta una faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina" del tribunal. També, perquè el debat plantejat "transcendeix el cas concret" de Puigdemont perquè podria tindre "conseqüències polítiques generals".

En la mateixa providència del Constitucional es fixa que es notifique al parlament català per tal que en un termini màxim de deu dies remeta una certificació de les actuacions corresponents a l'acord del 9 d'octubre, "havent prèviament d'emplaçar-se qui hagués pogut ser part en el procediment, per tal que en el termini de deu dies puguin compareixen, si ho desitgen, en el recurs d'empara". 

Polèmica entre JxCat i ERC pel recurs

La presentació del recurs d'empara va revifar la tensió entre JxCat i ERC al Parlament. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va assegurar que el partit respectava "totalment" la decisió de l'expresident. Els republicans van negar, però, que se'ls haguera avisat, una versió contradictòria amb la de JxCat, que va afirmar que a principis de gener va informar el president del parlament català, Roger Torrent.

Fonts dels republicans van explicar, en canvi, que el vicepresident primer, Josep Costa, es va limitar a notificar a Torrent que inclourien un esment sobre l'acord de la Mesa en l'escrit de la defensa contra la interlocutòria del Suprem que suspenia de funcions els diputats processats. I que per tant no es va avisar de la intenció de Puigdemont d'interposar formalment un recurs a banda com va transcendir a finals de gener.

JxCat va defensar el recurs d'empara al Constitucional com un gest "imprescindible" per a la defensa de Puigdemont a instàncies internacionals, però els republicans ho van negar.

next