Tres investigadores declaren la guerra als bots de les xarxes socials amb una eina per a identificar-los

Les científiques creen una pàgina web gratuïta que ensenya mecanismes per a desemmascarar els perfils falsos i combatre la desinformació
6 juny 2019 18:17h
Altres universitats s'han interessat pels mecanismes d'Alerta Bots impulsats per les investigadores valencianes. / DIARI LA VEU 

VALÈNCIA. Les investigadores Dafne Calvo, Lorena Cano-Orón i Almudena Esteban han creat el portal Alerta Bots, una web on expliquen la rellevància política d'aquestes eines automatitzades i la forma d'identificar-les en xarxes socials. La pàgina inclou materials divulgatius amb llicència Creative Commons i un tutorial per a la creació de tallers que poden utilitzar-se en contexts educatius per a formar sobre l'ús de bots amb motius polítics.

Aquesta pàgina web és el resultat de les investigacions en curs sobre les campanyes electorals del 2019 realitzades pel Grup de R+D Mediaflows, amb seu en la Universitat de València. Els bots són comptes falsos amb tasques automatitzades que imiten el comportament humà. Durant els últims mesos ha adquirit especial rellevància la seua presència en xarxes socials, quan diversos mitjans de comunicació, investigadors i grups activistes han denunciat l'ús dels partits polítics d'aquestes eines amb motius electorals.

Els bots socials són capaços de crear tendències a les xarxes, boicotejar comptes rivals i generar campanyes polítiques com si hagueren aparegut espontàniament en Internet per part de persones reals simpatitzants d'una formació política. També poden viralitzar missatges concrets i, amb això, facilitar la distribució de notícies falses en Internet. 

Les investigadores insisteixen a advertir que "l'apoderament ciutadà i l'alfabetització mediàtica són necessaris perquè les usuàries i els usuaris regulars d'Internet siguen capaços de comprendre per ells mateixos els fluxos de desinformació que existeixen en xarxes socials", ha assenyalat la Universitat de València en un comunicat. 

Amb Alerta Bots les autores declaren la guerra a aquests perfils falsos i esperen aportar coneixement útil per a la investigació i formació sobre el fenomen dels bots, "utilitzats com una forma de manipular el discurs i el clima d'opinió en les xarxes socials". De moment, el taller ha sigut replicat a la Universitat Complutense de Madrid i a la Universitat de Valladolid.

next