Trenzano compareixerà a les Corts per a explicar les ajudes al foment del valencià

La comissió d'Educació i Cultura aprova per unanimitat una proposta de Compromís perquè el director general informe sobre aquestes ajudes per a la promoció de la llengua pròpia i del multilingüisme
14 novembre 2019 11:03h
Rubén Trenzano està citat a declarar el 10 de desembre arran de la querella interposada pel PPCV per les ajudes al foment del valencià concedides a les empreses Comunicacions dels Ports i Mas Mut Produccions. / MANUEL BRUQUE, EFE

VALÈNCIA (Agències, Redacció). El director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, compareixerà a les Corts per a explicar les subvencions de la Generalitat per al foment del valencià i el multilingüisme. Aquesta proposta parteix precisament de Compromís –el partit al qual pertany el conseller Vicent Marzà– i ha rebut el suport per unanimitat tant dels altres grups del Botànic (el PSPV i Unides Podem) com dels de l'oposició (el PPCV, Ciutadans i Vox). La proposta ha passat directament a votació dels representants en la comissió d'Educació i Cultura sense que s'haja produït debat.

Compromís sol·licitava la compareixença del director general per a informar de les ajudes econòmiques adreçades a institucions, entitats i associacions sense finalitat lucrativa i a les persones jurídiques públiques i privades que realitzen projectes singulars de foment del valencià i el multilingüisme en l'àmbit social.

Aquest dijous també s'ha acordat per unanimitat, a petició de Compromís, demanar la compareixença de la directora general d'Innovació Educativa i Ordenació, Margarita Castellano, per a retre compte de les actuacions que s'estan realitzant dins de Pla de Normalització Lingüística d'aplicació als centres educatius valencians.

Una querella del PPCV

Trenzano està citat a declarar el 10 de desembre en qualitat d'investigat pel jutjat d'instrucció número 4 de València arran de la querella interposada pel PPCV per les ajudes al foment del valencià concedides a les empreses Comunicacions dels Ports i Mas Mut Produccions, vinculades al germà del president de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig. Francis Puig també està cridat a declarar com a investigat.

Segons els populars, aquestes mercantils van rebre més de 400.000 euros en subvencions des del 2015 per al foment del valencià "sense cap mena de control". El PPCV va demanar l'inici d'una investigació penal davant "les actuacions arbitràries dutes a terme per part de Rubén Trenzano i Francisco Puig, que podrien ser constitutives dels delictes de prevaricació, malversació de cabals públics i frau de subvencions".

A més, el PPCV va interposar una altra querella contra el director de Política Lingüística, en aquesta ocasió per falsedat documental, tot assegurant que "mentia" quan va dir que s'havien fiscalitzat les ajudes al foment del valencià concedides a dues empreses "vinculades a la família del president de la Generalitat". Al juliol, Trenzano va acudir als jutjats a declarar, on es va mostrar "molt tranquil" i va afirmar que era "una estratègia del PP per a erosionar".

Educació reclama a dues empreses de Castelló que tornen més de 200.000 euros d'ajudes al valencià

Paral·lelament a aquest procediment, la Conselleria d'Educació ha reclamat la devolució de subvencions per valor de més de 200.000 euros a les firmes castellonenques Canal Maestrat i Kriol Produccions. També ha remés informes sobre aquest tema a la Fiscalia, a l'Agència Antifrau i a la Inspecció de Treball.

Aquest requeriment és fruit d'una investigació interna oberta arran de la denúncia d'una extreballadora de Canal Maestrat i exesposa d'un dels dos propietaris d'ambdues empreses –els germans Juan i Enrique Adell Bover–. Presumptament, existia una xarxa de mercantils amb seu a Castelló dedicada a l'obtenció de subvencions "de totes les conselleries possibles" mitjançant falsedats.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next