Tots els partits amb representació a les Corts signen perquè la cooperació tinga un pressupost estable

El PSPV, Compromís, Unides Podem-EUPV, PPCV i Ciutadans es comprometen a dedicar als països empobrits el 0,20% del pressupost de la Generalitat l'any 2020 al marge dels canvis electorals
11 abril 2019 17:27h
Els partits es comprometen a impulsar l'educació per a la ciutadania global i el comerç just com a eines de cooperació internacional per al desenvolupament. / EFE

VALÈNCIA. Els partits amb representació a les Corts s'han compromés al fet que la cooperació al desenvolupament tinga un pressupost "estable i realista" i a dedicar a aquestes partides almenys el 0,20% del pressupost consolidat de la Generalitat l'any 2020; el 0,40%, el 2023, i el 0,7%, abans del 2030.

Així consta en l''Acord per a una política pública de cooperació internacional per al desenvolupament transformadora', promogut per la Coordinadora Valenciana d'ONGD per a "blindar" aquestes polítiques públiques i que han signat aquest dijous el PSPV-PSOE, Compromís, Unides Podem-EUPV, PPCV i Ciutadans.

El document, que per primera vegada rubriquen tots els partits amb representació a les Corts, recull el compromís dels signants que la cooperació amb els països empobrits siga una política pública "estable, dotada de recursos tècnics i econòmics suficients", al marge dels canvis electorals.

Així mateix, els partits es comprometen a impulsar l'educació per a la ciutadania global i el comerç just com a eines de cooperació internacional per al desenvolupament que incidisquen en les causes de la pobresa i la desigualtat mundial.

El document destaca que al món hi ha 736 milions de persones, el 10% de la població, en situació de pobresa extrema. Un dels eixos de l'acord consisteix a impulsar la millora de la qualitat de la gestió i la rendició de comptes de la cooperació valenciana, a través del manteniment d'una Direcció General de Cooperació i Internacional, amb competències polítiques i recursos econòmics suficients.

El president de la Generalitat i líder del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha assenyalat després de la firma que, "per la decència d'aquesta Comunitat", és necessari ser solidaris i "institucionalitzar" aquest acord, perquè "governe qui governe" hi haja "solidaritat amb el tercer món i amb aquells que tenen més dificultat".

La vicepresidenta del Consell i candidata de Compromís, Mónica Oltra, ha assenyalat que defensar els que no tenen veu està "en l'ADN" del seu partit; ha destacat que des del 2015 han multiplicat per huit les partides per a cooperació, i ha defensat que, a més de cooperar, cal remoure les causes de la desigualtat.

La candidata d'Unides Podem-EUPV Rosa Pérez Garijo ha indicat que es tracta d'un acord "de mínims" i que la seua formació aniria "molt més enllà", com impedir les relacions comercials amb països que no respecten els drets humans.

La candidata del PPCV Verónica Marcos ha opinat que aquest acord suposarà "un abans i un després" en l'aposta d'aquesta autonomia per la cooperació internacional, un àmbit que al seu parer no ha de tindre "color polític" i en el qual cal treballar "tots junts".

El candidat de Ciutadans a la Presidència de la Generalitat, Toni Cantó, ha indicat que és "de justícia" aquest acord, que reivindica els valors que tenen a veure amb la solidaritat, la cooperació i l'ajuda al proïsme.

La presidenta de la Coordinadora Valenciana d'ONGD, Lourdes Mirón, ha destacat que més de 90 organitzacions valencianes, de la mà de més de 400.000 valencians, treballen en la cooperació al desenvolupament, i ha defensat que s'han aconseguit "llevar de damunt un fang enganxós", el de la corrupció.

next