Torra posa una nova pancarta al Palau de la Generalitat amb un lema sobre la 'Llibertat d'opinió i d'expressió'

L'equip de president català penja el nou cartell sense més simbologia després que dos treballadors retiraren els anteriors per ordre de la JEC
22 març 2019 16:30h
Imatge dels treballadors de la Generalitat de Catalunya retirant les pancartes del Palau aquest divendres. / PATRÍCIA MATEOS

BARCELONA. El president de la Generalitat, Quim Torra, no s'ha quedat amb els braços creuats després de l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar tots els llaços i simbologia que considerava partidista i fora de lloc en període electoral. 

Després que dos treballadors retiraren anteriors pancartes –la que tenia un llaç blanc amb una franja roja i la inicial amb el llaç groc, que estava davall– tal com avisava la JEC, ha encarregat un nou cartell que ha manat a penjar del mateix balcó de la façana del Palau de la Generalitat. 'Llibertat d'opinió i d'expressió. Article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans', es llegeix a la nova pancarta, que han penjat el director de l'Oficina del President, Joan Ramon Casals, i el membre de l'equip de comunicació de Torra, Pere Cardús. Aquest nou missatge és, doncs, la resposta del president a les iniciatives i ordres de la JEC, els anuncis de querelles per desobediència contra ell i les crítiques dels partits de l'oposició.

El Departament de Vicepresidència i Economia ha sigut el primer on s'ha despenjat, de bon matí, la pancarta amb el llaç blanc de la façana de l'edifici de la Rambla Catalunya. Segons han explicat fonts del departament a l'ACN, s'ha decidit retirar-la a iniciativa pròpia per a evitar la imatge dels Mossos traient-la.

La resta de departaments han anat despenjant durant el migdia la simbologia penjada als edificis públics per complir amb el requeriment de la JEC, que n'ordenava la retirada abans de les 15 hores. La JEC havia donat al conseller d'Interior, Miquel Buch, un termini fins a les 15 hores perquè els Mossos d'Esquadra retiraren aquests símbols dels edificis de la Generalitat de Catalunya.

En el cas del Departament d'Agricultura, on s'havien penjat figures d'animals o tractors en cartolina groga a l'entrada i a diverses finestres de l'edifici, s'han començat a retirar aquests motius a partir de les dues de la vesprada. També s'han despenjat els cartells amb les cares de Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Joaquim Forn i Oriol Junqueras que hi havia en quatre finestres entre reixes, sota cartells per la seva llibertat. A l'edifici s'hi han personat una parella de Mossos d'Esquadra.

Presumpte delicte de prevaricació

El president català, Quim Torra, presentarà aquest divendres un recurs contenciós administratiu contra la decisió de la JEC de fer traure pancartes i llaços d'edificis de la Generalitat de Catalunya i la setmana que ve posarà una querella per un presumpte delicte de prevaricació contra l'organisme de l'Estat. 

Així ho ha anunciat a través d'un comunicat que s'ha fet públic en el mateix moment que s'ha retirat per iniciativa pròpia la pancarta amb el llaç blanc de la façana del Palau de la Generalitat. En el comunicat, Torra argumenta que les resolucions de la JEC són "manifestament injustes perquè són arbitràries" i garanteix que no s'aturarà en la defensa de la llibertat d'expressió "amb totes les conseqüències que s'hagin d'assumir".

En referència al recurs contenciós administratiu que té previst presentar aquest divendres, Torra ha concretat que l'escrit demanarà la suspensió immediata dels seus acords. 

Defensa de la llibertat d'expressió

El president català garanteix que no s'aturarà en la defensa de la llibertat d'expressió "amb totes les conseqüències que s'hagin d'assumir" i denuncia "l'estat demofòbic que vulnera els drets civils més elementals dels catalans, inclòs el dret a l'autodeterminació".

"Els membres d'aquest organisme veuen una greu vulneració de la llei en un cartell, però no veuen cap irregularitat en el fet que un partit polític faci campanya des de l'estrada del Tribunal Suprem, on dos membres de la JEC estan jutjant diversos candidats a les pròximes eleccions espanyoles i municipals", lamenta.

Així mateix, Torra assegura que respecta l'actuació dels Mossos en les seues funcions de policia nacional de Catalunya, així com quan actuen de policia judicial de la justícia espanyola.

Finalment, el president de la Generalitat de Catalunya convida i anima els ciutadans a omplir els balcons de pisos i cases amb estelades i llaços grocs.

next