Torra es compromet a "tornar a posar urnes per a l'autodeterminació" abans que acabe el 2021

El president català planteja celebrar un nou referèndum en resposta a la sentència del Suprem sobre l'1-O
17 octubre 2019 11:06h
Torra ha remarcat que no cal ser independentista, sobiranista o catalanista per a veure que la sentència és una "vergonya inaguantable". / ACN

BARCELONA (ACN/Redacció). El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha comparegut al Parlament català per a explicar la resposta institucional a la sentència de l'1-O. Ha sigut quan ha aprofitat, ja cap al final del seu discurs, de mitja hora de duració, per a proposar "acabar la legislatura exercint el dret a l'autodeterminació i validant la independència". 

"Si per posar urnes ens condemnen a 100 anys, la resposta és clara: s'hauran de tornar a posar urnes per l'autodeterminació." El president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit en la tesi del ''ho tornarem a fer" durant la seua compareixença.

És, segons el president català, la millor manera perquè les institucions i la ciutadania puguen expressar el seu desig sobre el futur de Catalunya després de les condemnes del Tribunal Suprem. Torra, a més, ha confiat que l'Acord Nacional per l'Autodeterminació, l'Amnistia i els Drets Civils i Polítics que el Parlament va aprovar constituir serà el que "fixarà les bases per concretar les vies per exercir l'autodeterminació" en aquesta mateixa legislatura.

En aquest sentit, ha avançat que pretén "defensar que aquesta legislatura s'acabe tornant a exercir el dret a l'autodeterminació". "Es tracta d'aconseguir-ho, no d'intentar-ho. Tots hem de fer aquest esforç i assumir el compromís. Aquesta legislatura, si entre tots ho fem possible, hem de poder finalitzar-la validant la independència. Aquesta és la meua proposta", ha sentenciat en una intervenció que no ha tingut ni una sola interrupció per aplaudiments.

Torra considera que aquesta és la manera de "no fallar" a tota aquella gent que "ha tornat a sortir al carrer" per protestar per la sentència i defensar els drets civils i polítics. "Hem d'estar a l'alçada", ha dit, tot afegint que "no es pot continuar en aquesta gàbia que cada dia afegeix més barrots".

Per a fer aquest pas que proposa, el president ha recordat que a la primavera hi haurà ja "una proposta" del Debat Constituent que servirà per a les bases d'"una constitució catalana", i ha posat el focus sobre l'Acord Nacional per l'Autodeterminació, l'Amnistia i els Drets Civils i Polítics que el Parlament va aprovar constituir i que encara està pendent de formar-se. 

"És un gran acord de país, obert a tots els agents polítics i socials de Catalunya, que agrupa gent amb els objectius d'assentar els consensos necessaris per a aconseguir l'amnistia dels condemnats i fixar les vies per concretar l'exercici del dret a l'autodeterminació en el termini més breu possible", ha conclòs per mostrar la seua confiança en aquest ens i en el fet que trobarà la manera de poder portar a terme la seua proposta.

El cap del govern català ha mostrat la seua "consternació i indignació" per la decisió del tribunal i ha considerat que aquest "és un moment greu per al país". Així, el president català ha proposat "tornar a posar les urnes per a l'autodeterminació" abans que acabe la legislatura del parlament català, el 2021.

Torra ha remarcat que no cal ser independentista, sobiranista o catalanista per veure que la sentència és una "vergonya inaguantable". Segons el president català, "només amb una mica de sentit de justícia n'hi hauria d'haver prou". Torra ha començat la intervenció deixant clar que l'honestedat és el valor "més preuat" de les persones i que el dia que ell deixe de ser "honest" no podrà "continuar" al càrrec.

El president ha centrat la seua compareixença en carregar contra una sentència del Suprem que "no s'hauria d'haver escrit mai". La decisió del tribunal condemna "tothom" a viure "sota les cadenes" de la Constitució, "vella i caduca" i condicionada pel "règim" que "no acaba de morir", tal com ha lamentat.

El cap del govern català també ha confiat que, algun dia, la justícia europea tombe la sentència del Suprem, tot i que ha admés que "el mal ja s'haurà fet". "Deixeu de reprimir, perseguir, judicialitzar, i sigueu valents", ha dit dirigint-se a la banca constitucionalista del saló de sessions.

ERC diu que "no és moment de posar dates"

El president del grup d'Esquerra Republicana, Sergi Sabrià, ha assegurat aquest dijous que no es "el moment de posar dates" a l'exercici del dret a l'autodeterminació sinó de cercar "grans acords". En una intervenció al ple del Parlament, Sabrià ha dit que ERC valorarà la proposta del president de la Generalitat, Quim Torra, d'"exercir l'autodeterminació" i "validar la independència" aquesta legislatura com a resposta a la sentència de l'1-O.

Ha apostat, però, per aconseguir abans més "fortalesa" a partir d'arribar a "consensos amplis". Amb tot, ha constatat que la sentència ha estat una "salvatjada" i un "error històric" que ja provoca un "terratrèmol polític" que portarà a la "llibertat definitiva".

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next