Diari La Veu del País Valencià
La terrassa del Micalet acull la rèplica del telègraf portuari que s’utilitzava a València al segle XIX

VALÈNCIA (EFE). La Catedral de València i l’Autoritat Portuària de València han instal·lat a la torre del Micalet una rèplica del telègraf òptic portuari que en el segle XIX permetia la comunicació entre la ciutat i el seu port.

El mecanisme, col·locat a la terrassa superior del Micalet, forma part de l’exposició ‘La Història Gravada del Port de València’ i reprodueix el mecanisme i els codis que s’utilitzaven per a avisar de l’arribada dels vaixells als comerciants i ciutadans de València, ha informat l’Arquebisbat en un comunicat.

Es tracta d’un sistema de corrioles i tres boles que, en funció de la seua posició relativa i del nombre de boles, indicava la procedència dels vaixells, així com les seues característiques, segons ha indicat l’investigador i director d’Innovació de la Fundació ValènciaPort, Arturo Monfort.

“El sistema, segons la seua posició, emetia un missatge relacionat amb l’arribada i partida dels vaixells al port, però també es va utilitzar per a avisar de l’arribada de personalitats o, fins i tot, per a alertar sobre amenaces en èpoques de conflictes”, tal com explica la documentació de l’exposició.

En la presentació ha participat el canonge Conservador del Patrimoni de la Catedral de València, Jaime Sancho, que ha assenyalat que aquest sistema va estar en funcionament 50 anys i permetia conéixer les característiques dels vaixells “mitjançant un sistema de codis recollits en un quadern de senyals”.

Així, la Junta de Comerç, responsable de la instal·lació d’aquest sistema en 1841, va distribuir per tota la ciutat unes fulles amb els codis del telègraf, per al coneixement dels ciutadans.

La comissària de l’exposició, Esther Medam, ha assenyalat que la mostra sorgeix a partir d’una col·lecció de gravats en els quals es podia repassar la història del port, tant en el desenvolupament de les obres com en la seua connexió amb la ciutat, i que incloïen també informació sobre aquest “curiós mecanisme”.

Comparteix

Icona de pantalla completa