El temporal s'acomiada després de deixar més de 350 litres per metre quadrat a Barx

L'Aemet informa que ja no queda cap avís actiu al País Valencià
El temporal que ha afectat el País Valencià durant la Setmana Santa ha sigut el més virulent en els últims 50 anys. / EFE

VALÈNCIA. El temporal de pluja i vent que ha afectat el País Valencià aquesta Setmana Santa ha finalitzat aquest dilluns a la vesprada després de deixar registres històrics de pluja com els 356 litres per metre quadrat de la localitat de Barx (la Safor) i els 335 de Pinet (la Vall d'Albaida).

Les precipitacions més importants s'han localitzat a les comarques del sud de València i nord d'Alacant i han arribat a punts del litoral com ara Xàbia (la Marina Alta), on s'han superat els 328 litres per metre quadrat en cinc dies, segons dades de l'Agència Estatal de Meteorologia.

Així mateix, s'han registrat acumulacions pròximes o superiors als 280 litres per metre quadrat en poblacions pròximes com la Vall de Gallinera, Murla, l'Atzubia o en el Montgó. A més, s'han recollit més de 200 litres per metre quadrat a Beneixama, Vallada, Vilallonga, Saix, Pego, Énguera, Moixent, Beniarrés, Ontinyent, Oliva i Agres.

Per altra banda, a les comarques de Castelló, els registres pluviomètrics han sigut notablement inferiors, amb màximes de 138 litres per metre quadrat en el mateix interval de temps al Toro; 134, a l'Alcúdia de Veo; 118, en Fanzara, i 115, en Montanejos.

L'Aemet va informar vora les 18.00 hores d'aquest dilluns que ja no hi havia cap avís meteorològic actiu al territori. Algunes zones de la demarcació d'Alacant van arribar a estar aquest diumenge durant unes hores en alerta roja per fortes precipitacions. Aquest dilluns, la mateixa demarcació, així com tot el litoral valencià, seguia en alerta groga per precipitacions acumulades de 60 litres per metre quadrat i fenòmens costaners amb ones de 3 metres d'altura. 

El Centre d'Emergències de la Generalitat va arribar a declarar l'emergència situació 1 a les comarques de la Marina Alta, la Safor, la Ribera Alta i la Ribera Baixa. 

Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), a Xàbia no s'arribava a aquestes xifres des de l'octubre del 1957, quan la precipitació va ser forta i persistent durant quasi sis hores. 

L'Aemet també assenyala que, encara que hi ha hagut altres temporals adversos a l'abril, cap ha tingut "l'extensió espacial" del d'enguany.

A més, indica que en quasi tots els observatoris de la meitat sud del territori, de l'interior sud de la demarcació de Castelló i en zones de l'interior nord i prelitoral de la demarcació de València s'han superat els 100 litres per metre quadrat. En algunes zones del sud de la demarcació de València i del nord de la d'Alacant s'ha arribat als 200 litres per metre quadrat.

Altres registres de pluges recollits durant aquest diumenge són 148 litres per metre quadrat a Pinet (la Vall d'Albaida); 144,8, a la Vall de Gallinera (la Marina Alta); 143,4, a Oliva (la Safor); 130,2, a la Vall de Laguar (la Marina Alta); 123,2, a l'Atzúbia (la Marina Alta); 118, a Barx (la Safor), i 117, a Murla (la Marina Alta). 

Un centenar de persones rescatades i alguns desallotjaments

El Consorci de Bombers d'Alacant ha rebut des d'aquest diumenge a la nit vora 300 avisos d'intervenció en la zona de la Marina Alta, especialment a Dénia i Xàbia. Fonts d'aquest cos han informat a EFE que estan prioritzant el rescat de les persones que estan en situació compromesa i que no poden atendre els desaigües des de les zones inundades perquè els embornals estan saturats i continua plovent. Els bombers han recomanat a la població d'aquesta zona que no isca de les seues cases "excepte en cas d'extrema necessitat". 

Per ara han efectuat el rescat d'un centenar de persones. Es tracta de persones que s'han quedat bloquejades en els seus vehicles; veïns els habitatges dels quals han resultat inundats, o persones majors que han sentit por per la situació.

Una setantena de persones, entre adults i xiquets, han sigut traslladades pels bombers a l'aparcament de l'Hospital de Dénia i a l'interior del mateix centre hospitalari i d'altres han sigut portades a llocs segurs en zones més altes. 

També ha sigut desallotjada una zona d'acampada a Xàbia i s'han produït molts incendis de cablejat elèctric a Dénia per curtcircuits a causa de l'aigua.

A més, les mateixes fonts han explicat que un dels camions alts de bombers que actuava la passada nit ha arribat a topar-se amb un cotxe que estava submergit a dos metres de profunditat.

Els bombers del Consorci de València també van realitzar aquest diumenge a la nit, en només quatre hores, 43 serveis als municipis d'Alzira i Gandia. Entre ells, rescatar sis persones atrapades en vehicles, així com ajudar a traslladar fins a una ambulància una dona que necessitava assistència mèdica.

El director general de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències de la Generalitat, José María Ángel, ha anunciat després de reunir-se amb l'alcalde de Xàbia, José Chulvi, que en el pròxim ple del Consell s'aprovarà un decret per a facilitar ajudes als ajuntaments afectats pel temporal de pluges, vent i fenòmens costaners d'aquesta Setmana Santa.

Previsions per als pròxims dies

Durant tot aquest dilluns, el cel seguirà cobert amb precipitacions ocasionals, que aniran localment acompanyades de tempesta i tendiran a remetre a partir de la vesprada, encara que al nord de la demarcació d'Alacant i al sud de la de València podran ser persistents. 

Per ara, la pluja no cessa al litoral de la demarcació de València, sobretot al sud, i al litoral del nord de la demarcació d'Alacant. Aquest dilluns plou amb menys intensitat que diumenge i ho fa de forma feble a moderada però persistentment.

Les temperatures mínimes es mantindran sense canvis i les màximes aniran en lleuger ascens a les demarcacions de Castelló i València, amb 18 i 17 graus, respectivament. 

Pel que fa al vent, bufa del nord moderat, amb intervals forts a la meitat nord de la demarcació d'Alacant. No obstant això, baixarà d'intensitat a la vesprada.

Aquest dimarts, 23 d'abril, la situació serà "ben diferent" a la de dies passats i ja no es preveuen avisos per pluges. Ara bé, els cels seguiran coberts, amb probabilitat de ruixats dispersos a la vesprada a l'interior. Pel que fa a les temperatures, pujaran tant les mínimes com les màximes, sobretot al litoral de la demarcació de València.

next