Diari La Veu del País Valencià
La televisió és des de hui gratuïta en tots els hospitals públics valencians

VALÈNCIA. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública garantirà, a partir del pròxim 15 de febrer, la gratuïtat del servei de televisió als hospitals públics dels 20 departaments de salut de gestió directa del País Valencià, inclosos els centres de persones malaltes cròniques i de llarga estada.

La mesura implicarà un cost pròxim als 1,2 milions d’euros, en concepte de la gestió del servei i el manteniment integral dels 5.584 terminals implicats, incloent els seus accessoris –comandaments i piles– i la instal·lació necessària per a la seua prestació, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha assegurat que, amb aquesta mesura, “a més de fer més suportable l’estada de pacients, acabem amb qualsevol necessitat de copagament per part d’usuaris i usuàries”. Aquesta mesura s’emmarca dins del Pla de Dignificació d’Infraestructures i de la campanya d’humanització de la sanitat, que “busca el major benestar d’usuaris i usuàries de la sanitat pública, i la universalització del servei, públic i gratuït”, ha declarat Barceló.

Per tant, a partir de la setmana que ve, “els pacients, tant en el seu llit com en els llocs d’hospitalització, i els seus familiars en les sales d’espera no hauran de pagar de la seua butxaca el servei de televisió mentre estiguen ingressats”.

En total, Sanitat garantirà el visionat de quasi 5.600 terminals distribuïts entre 2.231 en habitacions individuals dels hospitals valencians, 2.749 en habitacions dobles, 318 en les sales d’espera per a familiars i 286 en els llocs d’hospitalització. Per departaments, al de Castelló són un total de 119 televisors a l’Hospital de Vinaròs, 257 a l’Hospital de la Plana, 240 a l’Hospital General de Castelló i 95 en la Magdalena (711 terminals en tota la demarcació).

Al de València, a l’Hospital de Sagunt són 172 terminals, 245 en el Clínic, 15 en el de la Malva-rosa, 336 en l’Arnau de Vilanova, 139 en el de Llíria, 865 en La Fe, 45 a Requena, 452 en el Doctor Peset, 278 a Gandia, 238 a Xàtiva, 70 a Ontinyent, 99 en el Doctor Moliner, 81 en el Pare Jofré i 58 en La Ribera, és a dir, 3.093 a la demarcació.

Pel que fa al d’Alacant són 163 a l’Hospital d’Alcoi, 227 a Sant Joan, 261 Elda, 443 en el General, 219 a Elx, 145 a Oriola, 132 a l’Hospital Marina Baixa, 62 a la Pedrera i 128 en Sant Vicent del Raspeig (1.780 a la demarcació).

En el cas dels consorcis hospitalaris (Hospital Provincial de Castelló i Hospital General de València), la mesura s’aplicarà a partir de la finalització del contracte actualment en vigor, segons Barceló.

Universalitzar serveis complementaris

La titular de Sanitat ha explicat que, fins a aquest dilluns, aquest servei tenia un cost d’uns quatre euros diaris per als pacients –l’estada mitjana habitual per pacient és de tres dies– i estava gestionat per empreses concessionàries, que cobren per aquest servei en cas de sol·licitar-lo.

“Amb això es pretén no solament fer més suportable l’estada de pacients sinó també reconéixer la preocupació global pel seu benestar i universalitzar tots els serveis, tant sanitaris com complementaris, de l’estada, de manera que s’acabe amb qualsevol necessitat de copagament per part d’usuaris i usuàries”, ha afirmat.

Comparteix

Icona de pantalla completa