Diari La Veu del País Valencià
El Teatre Escalante busca estima perquè la nova temporada siga l’última itinerant per sales de València 

VALÈNCIA. Deixar el teatre del carrer de Landerer “va distorsionar” els plans que duia dins del seu projecte Josep Policarpo per a l’Escalante. El productor va arribar a l’agost del 2016 després de superar una convocatòria pública i el 3 d’agost finalitza el contracte com a director artístic del centre d’arts escèniques de la Diputació de València. Malgrat que pràcticament ha hagut de gestionar tres de les quatre temporades fent itinerància per les sales privades i públiques de la ciutat de València, “he pogut desenvolupar el 80% del meu projecte”, va afirmar Policarpo aquest dijous durant la presentació de la nova temporada de l’Escalante.

Policarpo deixa la direcció del teatre i, a hores d’ara, no té clar si es presentarà o no a la reelecció. “És difícil valorar-ho”, va dir, però va posar dues condicions per a prendre la decisió: que el lloc es convoque a través d’un concurs públic i que l’Administració “vulga” l’Escalante. La programació per al 2019-2020 està condicionada per la falta de seu estable i pròpia. Així, durant els propers mesos l’Escalante estarà als escenaris del Teatre Principal, al Centre del Carme, al Teatre Martín i Soler de les Arts i a la sala Mutant.

Eixa itinerància només permet que hi haja una producció pròpia perquè “no hi ha prou disponibilitat d’espais” a la ciutat, va lamentar el director artístic. La novetat arribarà el 10 de febrer amb Lluna, de L’Horta Teatre, amb dramatúrgia i direcció de Juan Pablo Mendiola. Així mateix, hi haurà tres reposicions de projectes escènics avalats per l’èxit de públic i dels premis: Anna i la màquina del temps, de Dansa Teatre, amb dramatúrgia de Manuel Valls i direcció de Cristina Fernández –del 10 al 21 d’octubre–; Les aventures de T. Sawyer, de la Teta Calva, amb dramatúrgia de María Cárdenas i Xavo Giménez –del 23 d’octubre al 3 de novembre–, i Yolo, de Lucas Escobedo.

L’Escalante, tot i ser un projecte nòmada, ha mantingut un creixement progressiu de públic. Sota la direcció de Policarpo, el teatre ha passat de fer una producció pròpia a fer-ne tres –estrenant 8 espectacles–; ha fet 690 funcions que han aconseguit un 90% de l’ocupació, és a dir, 111.903 espectadors; en l’escola de teatre s’han matriculat 665 alumnes, i durant els tres anys s’han contractat 519 persones que han treballat en les diferents tasques escèniques que duu endavant l’Escalante.

La Diputació ha de “donar suport” a l’Escalante. Policarpo va reclamar “estima” i “compromís” amb el projecte; suport “econòmic”, i que “es busque una seu”, perquè “han sigut tres anys d’impàs” en els quals “ens hem instal·lat en una provisionalitat definitiva” i “no podem continuar amb aquesta situació”. “Hi ha d’haver una solució definitiva” perquè la nova temporada siga l’última en itinerància per les sales de València. Això no obstant, el futur de l’Escalante també pot dependre d’una altra opció: que la Diputació de València transferisca les competències a la Conselleria de Cultura; una possibilitat que el director escènic va valorar positivament

La programació de la nova temporada es completa amb la col·laboració amb els diferents espais. A Russafa Escènica, l’Escalante durà Flou papagayo, de Mumusic Circus –del 30 de setembre al 2 d’octubre–; el Centre del Carme acollirà del 20 al 25 de novembre la Biblioteca de sons i sorolls, de José Antonio Portillo i Enric Monfort. Dins del cicle d’Escena diversa, el centre d’arts escèniques programa Kailo, de Yapadú produccions –del 3 al 8 de desembre–; Estrella, de Marie de Jongh –del 10 al 14 de desembre–; Laika, de Xirriquitela Teatre –del 17 al 22 de desembre–; Rob, de Teatre de l’Abast-Zero en conducta –del 12 al 16 de gener–; La casa del panda, de TPO –del 19 al 23 de gener–, i Federico, de La Subterránea –del 26 al 30 de gener–.

L’Escalante mantindrà la col·laboració també amb el Cicle Danseta –dins del Festival Dansa València– amb la producció de , de Maduixa Creacions –del 30 de març al 2 d’abril–. Igualment, el Cicle de Memòria –un dels que millor ha funcionat, amb un 97% d’ocupació– durà a l’octubre les produccions d’Historia de una maestra, de Cactus Teatre i direcció de Gemma Miralles; Encendidas, d’Hongaresa Teatre; La Geometría del trigo, de Teatro el Acantilado, i Una gran emoción política, de La Phármaco.

Comparteix

Icona de pantalla completa