El Tancat de la Pipa estarà sec durant l'estiu per a fer front a un possible brot de botulisme aviari

Fins al moment ja s'han retirat un total de 200 aus mortes o malaltes amb símptomes d'intoxicació
24 juliol 2019 14:01h
El 17 de juliol, en el marc de les tasques habituals de seguiment d'aus al Tancat de la Pipa, es van detectar diversos exemplars amb símptomes d'intoxicació així com diversos cadàvers. Imatge d'arxiu. / ACCIÓ ECOLOGISTA AGRÓ

VALÈNCIA. La Conselleria de Medi Ambient, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i diverses associacions ecologistes han decidit secar durant tot aquest estiu el Tancat de la Pipa –una zona de gran valor ecològic de l'Albufera– per a erradicar un possible cas de botulisme aviari.

Segons un comunicat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, el Tancat de la Pipa estarà sec durant tot l'estiu per a assegurar l'erradicació del brot. A més, es mantindrà constant vigilància sobre l'aparició d'aus afectades.

El 17 de juliol, en el marc de les tasques habituals de seguiment d'aus al Tancat de la Pipa, es van detectar diversos exemplars amb símptomes d'intoxicació així com diversos cadàvers.

Les aus mortes i malaltes es van portar al Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler per a ser analitzades. Tot i que encara no es tenen els resultats, tot apunta al fet que el mal estiga motivat pel citat bacteri. 

Així, entre les possibles causes de les morts i intoxicacions es va pensar la possibilitat d'un brot de botulisme aviari produït per una toxina que genera el bacteri Clostridium botulinum i que no es transmet a les persones.

Des de dimecres passat s'han retirat un total de 200 aus mortes o malaltes, a més d'estar treballant en el buidatge d'aigua de l'espai amb la màxima celeritat possible, tal com marca el protocol d'actuació per a aquests casos.

Per a fer aquestes tasques es compta amb tècnics i voluntaris de SEO/BirdLife i d'Acció Ecologista Agró; també amb mitjans de l'empresa TRAGSA i els tècnics i brigades del Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler i del Parc Natural de l'Albufera de València.

Les causes que afavoreixen l'aparició d'un brot de botulisme són les altes temperatures i baixes concentracions d'oxigen en l'aigua, condicions que són freqüents que ocórreguen durant l'estiu i la tardor especialment en els aiguamolls costaners del vessant mediterrani.

next