El Suprem dona permís perquè els presos electes vagen al Congrés i al Senat dilluns a presentar les credencials

El tribunal ajorna la sessió del judici eixe dia però no permet que Junqueras, Sànchez, Turull, Rull i Romeva participen en reunions o rodes de premsa dimarts, quan se celebra la sessió constitutiva de les cambres
17 maig 2019 12:19h
El tribunal ajorna la sessió del judici de dilluns i cita els testimonis que havien de declarar eixe dia per a dimecres vinent, 22 de maig. / POOL EFE

MADRID. El Tribunal Suprem ha donat permís perquè Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez vagen personalment al Congrés i al Senat aquest dilluns, 20 de maig, per a complimentar els tràmits de presentació de les credencials i de declaració d'activitats i béns. 

Ara bé, no els autoritza a allargar l'eixida al dimarts, dia de constitució de les dues cambres, per a celebrar reunions o rodes de premsa, tal com havia demanat la defensa de Junqueras i de Romeva. El tribunal ajorna la sessió del judici de dilluns i cita els testimonis que havien de declarar eixe dia per a dimecres vinent, 22 de maig.

La defensa de Sànchez, Turull i Rull, exercida per l'advocat Jordi Pina, va presentar aquest dijous un escrit davant del Tribunal Suprem per a reclamar un permís perquè els seus clients puguen anar al Congrés dels Diputats abans del 21 de maig, dia de constitució de la cambra, a fer els tràmits previs necessaris per a obtindre la condició de diputat. 

En l'escrit, la defensa recorda que el reglament del Congrés estableix els requisits per a adquirir la condició de diputats, entre els quals presentar la credencial acreditativa i la declaració d'activitats, tràmits que s'han de fer abans de les 18.00h del dia 20. 

A més, la defensa presentarà en els pròxims dies un recurs de súplica a la decisió del Suprem de denegar-los la llibertat i no demanar el suplicatori a les Corts.

La defensa recorda que el permís concedit pel Suprem per a assistir a la sessió constitutiva del Congrés "només comprèn el dia de la mateixa sessió", prevista per al dia 21 a les 10.00h, i que això "no és compatible amb l'horari establert per la Mesa del Congrés per al Registre General" per a la presentació de les credencials i la declaració d'activitats, ja que el termini "acaba a les 18.00 hores del dia 20".

Per aquest motiu, van demanar un nou permís perquè Sànchez, Turull i Rull puguen anar al Congrés "entre els dies 16 i 20" per a completar "els requisits establits en el reglament de la cambra".

Els altres dos presos electes són Oriol Junqueras, al Congrés, i Raül Romeva, al Senat. La seua defensa també va presentar un escrit per a demanar eixir abans del 21 de maig i que el permís no es limite a les sessions constitutives. El seu advocat, Andreu van den Eynde, va demanar que els dos polítics també puguen entregar les credencials, celebrar reunions i fer compareixences de premsa.

next