Sueca, el Perelló i Mareny qualifiquen d'"aberració" el projecte de bulevard verd per a l'autopista del Saler

Els tres alcaldes critiquen que no se'ls ha tingut en compte a l'hora de reduir l'ample de la CV-500 i asseguren que suposarà la fi de les seues poblacions
7 novembre 2019 16:30h
El projecte es va presentar el 28 de setembre amb una exposició publica de 45 dies. / GVA

VALÈNCIA. Tres alcaldes de la Ribera Baixa, els socialistes Dimas Vázquez (Sueca) i Jordi Sanjaime (Mareny de Barraquetes) i el popular Juan Botella (El Perelló), han acordat una postura comuna per a oposar-se al pla –presentat per la Generalitat en el moment àlgid de les protestes contra l'ampliació de la V-21– per a convertir l'autopista del Saler en un "bulevard verd" i reduir l'ample de la CV-500 per a substituir dos carrils per vies ciclistes i de vianants i per arbratges. Amb aquesta reducció quedaria un sol carril en cada sentit. 

Al parer d'aquests alcaldes, segons recull Europa Press, el projecte "afectarà de manera molt negativa les entitats locals menors" del voltant de l'Albufera. De fet, Sanjaime l'ha qualificat com una "aberració" que suposarà a curt termini "el despoblament de tota la zona". A més a més, ha lamentat que no s'ha comptat amb ells en l'elaboració del pla.

L'alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, ha assegurat que suposarà la fi "definitiva" d'aquestes poblacions perquè molts turistes i visitants preferiran acudir a altres poblacions de costa abans d'haver de desviar-se des de la pista de Silla i l'eixida de Sueca. En aquest sentit, li augura un futur incert a aquestes localitats si finalment es tanca la via d'accés que tenen amb València. 

En conjunt, tots tres alcaldes lamenten que "no s'han tingut en compte" les seues "necessitats". Així ho ha afirmat Sanjaime, qui ha destacat que l'actuació s'està duent endavant "des de l'Ajuntament de València i la Conselleria [d'Obres Públiques]". "El primer que haurien d'haver fet és assentar-se a parlar amb nosaltres. Es podrien haver estudiat altres propostes, com ara ampliar la carretera existent dotant-la de carrils bici i de vianants", ha declarat. 

Per la seua banda, l'alcalde del Perelló, Juan Botella, ha afirmat que "la limitació a 60 kilòmetres per hora ja era una mesura prou important, però ara aquestes persones volen anar més enllà". "Tant la Conselleria d'Obres Públiques com l'Ajuntament de València ens ignoren i ens deixen a la nostra sort, sense els servicis i drets fonamentals que tenen els habitants de la capital i sense la possibilitat de prosperar econòmicament", ha afegit. 

A aquest respecte, Sanjaime ha incidit que, a més d'"impedir" que aquests pobles cresquen, "estan tallant l'artèria fonamental" que tenen amb València, tant per a la gent que es desplaça a les seus platges com per als ciutadans d'aquests pobles que necessiten desplaçar-se a la capital. "A més, han anul·lat el servici de bus durant l'hivern", ha puntualitzat. 

"Urgent" revisar el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals 

D'altra banda, Sanjaime també ha considerat "urgent" la revisió del Pla d'Ordenació de Recursos Natural (PORN) i ha lamentat les limitacions al creixement urbanístic que els imposa. "No obstant això, a la Dehesa i al llac permetran construir zones d'aparcament i la presència de turistes en zones on les aus haurien d'estar més tranquil·les en el seu habitat", ha apuntat. 

En aquest sentit, els tres alcaldes demanen que s'establisca una mesa de negociació a partir de la setmana vinent per a tractar tant el pla de la CV-500 com el PORN. "Veiem totalment injust que les nostres poblacions no puguen créixer. "El municipi de Sueca, amb més d'un 70% del seu terme en el Parc Natural, resulta que no té opinió", critiquen. 

Finalment, Botella crida a escoltar l'opinió dels agrònoms, que són "qui de veritat entenen" què és el que s'ha de fer per a protegir el Parc Natural de l'Albufera. "El primer que diran és que es drague l'Albufera i que es compatibilitze amb el benestar de les persones. Però no se'ls escoltarà. En lloc de preocupar-se per l'estat del llac, continuaran actuant entenent l'ecologisme a la seua manera i sense escoltar-nos", ha lamentat, en referència a l'Ajuntament de València i la Conselleria. 

Manifestació de vehicles i moció en contra 

Per ara, per a oposar-se al projecte de bulevard, el divendres 8 de novembre ha sigut convocada una manifestació de "tractors, vehicles comercials i motos" que se concentraran en la rotonda de la Ciutat de les Arts i les Ciències i que recorrerà València fins arribar a l'Ajuntament. 

A més a més, el PP de València ha anunciat que presentarà una moció en contra al pròxim ple municipal. 

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next