Stop Mare Mortum demana al govern italià que òbriga els ports de Lampedusa als migrants rescatats al mar

L'ONG exigeix que es complisca la carta pels drets humans de l'ONU a tots els països de la Unió Europea
16 agost 2019 13:36h
L'ONG Stop Mare Mortum demana ''vies segures i legals'' perquè tothom puga viatjar a Europa o a qualsevol lloc ''igual'' que ho poden fer els ciutadans europeus. / EFE

BARCELONA. Una delegació de l'ONG Stop Mare Mortum ha lliurat aquest divendres al matí una carta a la vicecònsol italiana a Barcelona per a exigir al govern italià l'obertura dels ports italians, sobretot de Lampedusa, per al desembarcament de les persones rescatades per l'Open Arms i l'Ocean Viking.

En la missiva, l'ONG exigeix que es complisca la carta pels drets humans de l'ONU a tots els països de la Unió Europea, a qui també demana una política ''conjunta'' vers la immigració i els refugiats per a evitar que els diferents estats ''es vagen passant la pilota'' cada vegada que hi ha una ''crisi''. Així ho ha manifestat Toni Piñeiro, que ha recalcat que són ''éssers humans viatjant al primer moment''. En aquest sentit, l'ONG demana ''vies segures i legals'' perquè tothom puga viatjar a Europa o a qualsevol lloc ''igual'' que ho poden fer els ciutadans europeus.

Abans d'entrar al consolat, el representant de l'ONG també ha denunciat una ''externalització'' de les fronteres de la Unió Europea cap al Marroc, Líbia, Tunísia o Turquia, on ha recordat que està ''documentat'' que es vulneren ''sistemàticament'' els drets humans de les persones. Piñeiro ha posat d'exemple el maltractament i abandonament posterior al mig del desert de Tunísia d'un grup de 36 migrants. Per a Piñeiro, ''això no pot passar'', i recorda que els convenis internacionals obliguen a deixar desembarcar en el ''primer port segur'' els nàufrags rescatats al mar.

Una desena de membres de l'ONG s'han concentrat davant el consolat italià, on han desplegat una pancarta amb el lema 'Vies legals i segures'. Els activistes han pujat a lliurar la carta en grups de tres en tres i han sigut rebuts per la vicecònsol.

next