Les sol·licituds de vot per correu per al 28-A es tripliquen respecte a les autonòmiques del 2015

Vora 190.000 persones han demanat votar per correu als comicis d'aquest diumenge
22 abril 2019 14:46h
Aquest dijous es va tancar el termini per a sol·licitar el vot per correu per a les eleccions generals i autonòmiques que se celebraran el 28 d'abril. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Les sol·licituds de vot per correu registrades per a exercir aquest dret en les eleccions generals i autonòmiques del pròxim 28 d'abril han augmentat un 235,7% respecte als últims comicis autonòmics. 

Així, si al maig del 2015 un total de 54.484 persones van optar per aquesta modalitat de sufragi, per al pròxim 28 d'abril aquest número ascendeix a un total de 189.655 peticions. Aquesta xifra, facilitada una vegada tancat el termini i comptabilitzades totes les sol·licituds, suposa multiplicar per més de tres les peticions de vot per correu de les últimes eleccions autonòmiques. 

Tal com ha destacat la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, són "xifres històriques" que demostren "la gran preocupació que les valencianes i valencians tenen pel futur del seu país". 

"Les xifres més altes en 40 anys de democràcia"

Per demarcacions, a València és on s'ha registrat un major augment. Un total de 127.595 persones censades en aquesta circumscripció han sol·licitat poder votar per correu; un 326,4% més respecte als comicis del 2015, quan van optar per aquesta modalitat 29.924 electors de València. Això suposa quatre vegades més sol·licituds que al 2015.

A la demarcació d'Alacant, l'augment també és notable. Un total de 47.457 persones han sol·licitat exercir el vot per correu, enfront de les 19.495 que ho van fer fa quatre anys. Això representa un augment del 143,43%. 

Finalment, a la demarcació de Castelló l'augment és del 106,69%. Així, dels 7.065 censats d'aquesta demarcació que van triar la modalitat postal de sufragi el 2015 s'ha passat a 14.603. Per tant, s'ha duplicat la xifra. 

Bravo ha destacat que "mai en 40 anys de democràcia s'havien vist xifres tan altes" de participació en la modalitat del vot per correu. Per a la titular del departament responsable de l'organització dels comicis, el volum de participació "demostra que la ciutadania vol participar en el procés de designació de qui seran els depositaris de la sobirania popular" i ha apuntat que "això és molt saludable per al procés democràtic".

Com es vota per correu?

Aquest dijous es va tancar el termini per a sol·licitar el vot per correu per a les eleccions generals i autonòmiques que se celebraran el 28 d'abril. Una vegada admesa la sol·licitud, ja no es pot votar de manera presencial.

L'Oficina del Cens Electoral tenia de termini fins al 21 d'abril per a remetre al ciutadà, per correu certificat, la documentació electoral. La recepció s'havia de realitzar personalment i, si la persona no es trobava en el seu domicili, se li havia de deixar un avís perquè anara a l'oficina de Correus corresponent.

Pel que fa a l'elector, una vegada triada la papereta, s'introdueix en el sobre de votació juntament amb el certificat d'inscripció en el cens electoral, es tanca i es remet a la mesa electoral corresponent. La data límit per a enviar el correu certificat amb els vots és aquest dimecres, 24 d'abril.

El moment del recompte

La llei estableix que el servei de Correus conservarà fins al dia de la votació tota la correspondència adreçada a les meses electorals i li les farà arribar a les 9.00 h. Així mateix, continuarà donant trasllat de tot el que es puga rebre eixe dia fins a les 20.00 hores. La correspondència que es reba amb posterioritat a eixe moment serà traslladada a la Junta Electoral de Zona.

Quan haja votat l'últim elector de la mesa, s'introduiran en l'urna respectiva els sobres que continguen les paperetes de vot remeses per correu.

next