Els socis del Botànic esperen "sobreviure" a la campanya electoral i asseguren que no es "faran mal" entre ells  

L'oposició lamenta la "desgràcia" que suposen les noves eleccions i assegura que Sánchez "no ha fet política", sinó que ha buscat "súbdits" abans que "socis"
18 setembre 2019 12:30h
Mata ha assegurat que els partits del Botànic "no es faran mal" durant la campanya. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. "Inaudit". "Fracàs". "Desgràcia". Són algunes de les paraules que s'han escoltat aquest dimecres als corredors de les Corts. La majoria de grups polítics s'esperaven que arribara la notícia d'una nova convocatòria electoral, la quarta en quatre anys. La consternació generada, no obstant això, no ha sigut alleugerada.

El portaveu del PSPV, Manolo Mata, ha sigut dels primers a intervindre públicament i a demanar perdó pel "fracàs col·lectiu", tal com ha qualificat el fet que Sánchez no haja pogut formar govern en aquests últims sis mesos. Una responsabilitat col·lectiva que altres han atribuït, quasi exclusivament, al president en funcions.

Entre ells, com era d'esperar, la síndica d'Unides Podem, Naiara Davó, qui ha insistit una vegada més que "Sánchez s'equivoca" a l'hora de no voler acceptar un govern de coalició del qual ja no té sentit parlar, almenys fins novembre. "Espanya ha canviat, demana diversitat i pluralitat, i no tornarà enrere", ha defensat, tot augurant un resultat en els nous comicis que no distarà molt de l'actual.

També des de l'oposició han descarregat les seues crítiques en Sánchez. El líder de Ciutadans, Toni Cantó, ha afirmat que el candidat socialista "no busca socis, busca súbdits", cosa que l'ha dut a rebutjar també la proposta realitzada a última hora per Albert Rivera. Per la seua banda, Isabel Bonig ha criticat amb duresa "el míting" que Sánchez va realitzar aquest dilluns a la nit per a informar sobre la repetició electoral i ha convidat la ciutadania a "prendre nota" de la seua actuació en la formació de govern fallida.

Encara més, la presidenta del PPCV ha destacat que Sánchez va ser capaç "d'ajuntar voluntats per a destruir" –en referència a la moció de censura que va expulsar Mariano Rajoy del poder–, però "no per a construir". "El seu tacticisme i el seu ego ens han portat una altra vegada a eleccions. Això no és política", ha afegit.

El Botànic es declara a prova de campanyes

El ben cert és que la campanya –si bé durarà oficialment una setmana– ja ha començat. La preocupació sobre quins efectes puga tindre sobre la cohesió del Botànic, que en l'últim mes ha viscut no poques tensions arran el bloqueig financer provocat pel govern espanyol, és real. No obstant això, tots tres socis s'han afanyat a declarar que la disputa electoral no tindrà efectes en el govern. "Ací no ens farem mal", ha afirmat Mata. "El Botànic és a prova de bombes", ha dit Fran Ferri per part de Compromís.

També Davó ha tractat d'espantar les sospites, això sí, sense deixar de banda que el valencià "és exemple d'un govern de progrés" i que, per això, "Sánchez ho tenia fàcil; només hauria d'haver girat la mirada cap al País Valencià". Unes declaracions que, tot i estar vessades en positiu, denoten que la batalla dialèctica a l'interior del Botànic no ha fet més que començar. No obstant això, el seu origen es troba no tant en l'avançament electoral, sinó en la delicada situació financera que la postergació en la formació de govern a l'estat espanyol no fa més que agreujar.

Així ho han reconegut tant Compromís com Unides Podem. Mentre que Naiara Davó ha reconegut que la situació actual és una nova "excusa" per al govern estatal i Montero, Ferri ha avançat que "serà difícil seure's a parlar de finançament". No obstant això, tots ells han insistit que el Ministeri d'Hisenda té l'"obligació" de desbloquejar uns pagaments a compte que Montero s'ha compromés a lliurar abans de final d'any.

next