Diari La Veu del País Valencià
Ser dona i física, un problema no resolt de la ciència

VALÈNCIA. A pesar que la física es mostra com un camp neutral, que proporciona eficiència i se sustenta en la imparcialitat, manté estereotips de gènere que provoquen situacions de discriminació i empobreixen els resultats científics. Aquesta va ser la conclusió unànime d’una taula rodona en què prestigioses científiques d’arreu del món van debatre sobre les problemàtiques a què han de fer front les dones en els camps de CTEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).

Aquest debat va ser una de les activitats del congrés GR22 and Amaldi13, el fòrum més important en el camp de la detecció i l’estudi de les ones gravitatòries, celebrat al MuVIM el passat 9 de juliol. L’acte el van organitzar la Universitat de València i el CSIC, el va gestionar la Fundació ADEIT i va comptar amb la col·laboració de la Institució Alfons el Magnànim.

La falta d’equilibri entre homes i dones als equips de recerca, producte de mecanismes de selecció esbiaixats i models de treball que desincentiven la carrera professional de les dones, no va ser l’única qüestió que es va tractar al col·loqui. També es va fer palesa la necessitat de revisar, amb una perspectiva de gènere i de manera transversal, els coneixements que hui dia es donen per sabuts en el món científic.

Així, Pascuala Garcia, professora de la Universitat de València i presidenta del grup de Dones Especialitzades en Física de la Reial Societat Espanyola de Física, va explicar de quina manera ha influït negativament l’òptica exclusivament masculina en la recerca científica en àrees del coneixement com la biologia, la primatologia i, sobretot, la medicina

Comparteix

Icona de pantalla completa