El Senat aprova demanar al govern espanyol que recupere i rehabilite el Teatre Escalante

La moció presentada per Esquerra Republicana a la cambra alta rep el suport de tots els grups tret de l'abstenció del partit socialista
5 març 2019 11:22h
El projecte teatral continua des del passat 2017 de manera itinerant malgrat no comptar amb una seu fixa per a desenvolupar les produccions públiques que duu endavant l'àrea de Teatre de la Diputació de València. / DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA

MADRID. En la darrera Comissió de Cultura del Senat, celebrada aquest dilluns, es va aprovar una moció presentada per Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) per al rescat i la recuperació del Centre Teatral Escalante, que es troba tancat des de finals del 2017, després que finalitzara el contracte entre la Diputació de València i els propietaris de l'immoble. Des d'aleshores, el projecte teatral continua de manera itinerant per distints espais de València –tant públics com privats–, però sense una seu fixa.

La senadora d'ERPV, Elisenda Pérez, va argumentar a la comissió que el Centre Escalante és un exemple de sala de teatre familiar reconegut a tot l'Estat que ha vist créixer més d'una generació de públic i pel qual han passat la pràctica totalitat dels professionals valencians. 

Pérez va titlar de "mesura poc valenta" el trencament de l'acord entre la corporació i la Fundació del Patronat de la Joventut Obrera al desembre de 2017, quan el contracte va finalitzar. La senadora va defensar "la necessitat de preservar el teatre com a element fonamental per a la salut democràtica d'una societat" i va fer una crida als senadors perquè donaren suport a la moció tot apel·lant a la responsabilitat de la cambra amb la gent més jove. "Ells, els xiquets i xiquetes, no ens voten", va dir. "No és aquesta una moció que busque el vot fàcil; en absolut, però tenim clar que els qui ocupen aquests escons podran exercir millor com a senadors si representen una societat amb capacitat crítica i el teatre és una de les millors escoles per ensenyar a reflexionar".

La moció va ser aprovada amb el vot favorable de tots els grups tret del socialista, que es va abstindre argumentant que l'edifici no està considerat Bé d'Interés Cultural (BIC) i, per tant, la competència de la recuperació no recau en l'Estat. En aquest sentit, el president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, va manifestar que se sentia decebut, ja que, al seu parer, "la desaparició de l'Escalante és el problema més greu que ha patit València en matèria cultural en els darrers anys. Només cal tindre la voluntat de voler donar-li solució. Lamentem la negativa del grup socialista, de qui esperem no rebre mai lliçons de solidaritat territorial".

next