El sector serveis valencià lidera la creació d'ocupació terciària a l'Estat al juny

La facturació del sector terciari es va incrementar un 2,2% en el sisé més de l'any
14 agost 2019 13:53h
L'ocupació en el sector serveis va crèixer un 3% al País Valencià. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Totes les autonomies van presentar en el sisé mes de l'any taxes interanuals positives en les dades d'ús del sector serveis respecte al mateix mes del 2018. El País Valencià va ser el territori que va registrar el major increment de l'ocupació (+3%), mentre que les Balears es van anotar el menor (+0,2%).

En l'àmbit estatal, el sector serveis va registrar un augment de la seua facturació del 2,2% el mes de juny passat en relació al mateix mes del 2018, segons dades provisionals publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquesta taxa, amb la qual els serveis encadenen ja 70 mesos d'ascensos interanuals, és 2,1 punts inferior a la registrada al maig (+4,3%).

Corregits els efectes estacionals i de calendari, la facturació dels serveis va augmentar un 4% interanual al juny, taxa sis dècimes per davall de la del mes de maig. Les dades de l'INE reflecteixen que l'ocupació en el sector serveis va créixer en el sisé mes de l'any un 1,6% en taxa interanual, dues dècimes menys que al maig. Amb aquest repunt, el sector suma ja 63 mesos de creixement interanual de l'ocupació.

En termes mensuals (juny sobre maig) i eliminats l'efecte de calendari i l'estacionalitat, la facturació del sector serveis va repuntar un 0,1%, enfront de la reculada del 0,1% que va experimentar al maig i l'avanç mensual del 0,6% d'un any abans.

Les vendes del comerç pugen un 0,7%

Les vendes del comerç van registrar una pujada del 0,7% al juny, mentre que la facturació dels altres serveis va presentar un augment interanual del 4,9%. L'increment de la facturació del comerç va ser resultat de l'avanç en un 2,3% de les vendes del comerç majorista, ja que la facturació del comerç minorista va retrocedir un 0,1% i la venda i reparació de vehicles i motocicletes va caure un 5,4% interanual.

Dins dels altres serveis, les vendes van augmentar en tots els sectors. Els majors repunts van correspondre a activitats professionals, científiques i tècniques (+6,7%) i a activitats administratives i serveis auxiliars (+6,3%), seguits d'hostaleria (+5,6%), transport i emmagatzematge (+3,4%) i informació i comunicacions (+3,2%).

Quant a l'ocupació, el sector serveis va registrar el mes de juny passat un creixement interanual de l'1,6%, gràcies, sobretot, als avanços de l'ocupació en informació i comunicacions (+2,9%) i activitats administratives i serveis auxiliars (+2,3%).

next