Diari La Veu del País Valencià
El sector agroalimentari demana suport total al govern espanyol per a afrontar la política aranzelària dels EUA

MADIRD (EFE). El sector agroalimentari ha insistit aquest dimarts a rebutjar que se l’utilitze com a “moneda de canvi” en les disputes comercials internacionals i a expressar amb “contundència” el seu “rebuig” a l’anunci dels Estats Units d’aplicar un aranzel del 25% a nombrosos aliments exportats des de l’estat espanyol. Aquestes restriccions afecten de manera important la taronja i altres productes valencians.

Representants de les cooperatives i organitzacions agràries, la indústria i els exportadors s’han reunit aquest dimarts amb el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions, Luis Planas, per a analitzar la situació.

En declaracions als mitjans, el president de Cooperatives Agro-Alimentàries d’Espanya, Ángel Villafranca, ha reclamat el “suport total” del govern espanyol per a defensar els interessos dels sectors afectats per “problemes” que “res tenen a veure amb nosaltres” i ha assegurat que espera que la Unió Europea servisca de “paraigua” sota el qual “sentir-se amb suport” en aquests moments.

Per part seua, el president de l’organització agrària Asaja, Pedro Barato, ha reiterat que aquests aranzels “no tenen sentit”, ha reclamat a l’executiu espanyol que s’implique “al màxim nivell” per a atallar el problema i s’ha mostrat partidari de “compensacions econòmiques per a pal·liar la situació” si finalment entren en vigor.

El secretari general de COAG, Miguel Blanco, ha reclamat “unitat i fermesa”, i, després de considerar que el primer objectiu ara és ajornar la decisió final dels Estats Units per a “negociar i guanyar temps”, ha apuntat que, en cas que es produïsca, “caldrà anar a un pla B” amb accions com la intervenció pública dels productes més afectats, ajudes a la promoció i intentar obrir nous mercats.

El secretari general d’UPA, Lorenzo Ramos, no entén que l’Organització Mundial del Comerç (OMC) permeta usar els productes alimentaris en els “vetos o aranzels” a causa de problemes en altres sectors, per la qual cosa veu oportú prohibir “totalment” que els aliments s’usen per a aquestes “guerres”.

Des de la Federació d’Indústries de l’Alimentació i Begudes (FIAB), el seu director general, Mauricio García, creu que encara hi ha temps perquè els EUA paren la pujada dels aranzels –una mesura “injusta” per al sector– i confia en l’acció “decidida” de la Comissió Europea, perquè una “guerra” no interessa ningú i “danya” les relacions comercials i la “confiança” entre els països.

El president de l’Associació de la Indústria i el Comerç Exportador de l’Oli d’Oliva, (Asoliva), José Pont, té clar que els aranzels els afecten “de ple”, més encara quan els principals competidors comunitaris no es veuran perjudicats, i recorda que la taxa s’aplica als envasaments però no al granel, per la qual cosa la situació és “difícil”. “T’enfrontes al dilema de perdre el mercat, assumir un 25% o envasar-lo als EUA, que és el que vol Trump”, ha afegit.

El director general de la Federació Espanyola del Vi (FEV), José Luis Benítez, considera un “dur colp” la imposició d’aquests aranzels per a alguns dels vins espanyols que s’estaven obrint pas en aquest mercat i ha expressat el seu temor a l’inici d’una “guerra comercial” entre la UE i els EUA que vaja “in crescendo“.

El secretari general de l’Associació d’Exportadors i Industrials de l’Oliva de Taula (Asemesa), Antonio de Mora, ha apostat per respondre als EUA “amb les mateixes armes” i amb la “màxima contundència” possible, perquè el país nord-americà “no admet una altra manera d’actuar que no siga aquesta”.

Des de la Federació d’Exportadors de Fruites i Hortalisses (Fepex), el seu president, Jorge Brotons, ha subratllat que l’aranzel suposa la “punta” a una destinació que s’estava complicant en els últims anys per “totes” les barreres fitosanitàries i “ens trau directament del mercat i s’impossibilita accedir a ell”.

A la reunió han assistit també representants de la indústria làctia i de les indústries càrnies, així com membres del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, entre els quals es trobava la secretària d’Estat de Comerç, Xiana Méndez.

Sánchez anuncia un pla

Per la seua banda, el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts un pla d’acció per al sector agroalimentari i ramader afectat pels aranzels imposats pels Estats Units a productes espanyols.

Durant un acte polític a Jaén, Sánchez ha explicat que es tracta d’un “pla d’acció” que es posarà en marxa en totes les autonomies afectades, “cadascun amb els seus instruments, perquè no és el mateix Castella-la Manxa, que Andalusia i Extremadura”.

Sánchez, que ha qualificat d'”atropellament” les mesures aranzelàries del president nord-americà, Donald Trump, ha explicat que el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, s’està encarregant de dir-li “de manera molt ferma” a qui té les competències –la Unió Europea– “que ha de defensar” els interessos espanyols davant aquests aranzels.

Comparteix

Icona de pantalla completa