Diari La Veu del País Valencià
El responsable d’Ocupació del Consell proposa treballar quatre dies i descansar-ne tres

VALÈNCIA. El secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, va participar aquest dimecres en un debat sobre treball en la XI edició de la Setmana de l’Economia d’Alzira (la Ribera Alta), unes jornades que pretenen oferir a l’empresariat i a la ciutadania en general un espai de reflexió sobre estratègies d’ocupació i el futur del treball.

Durant la seua intervenció en la taula redona ‘Ocupació, Precarietat i Finançament Autonòmic’, Nomdedéu va proposar posar en marxa diverses mesures, com ara una jornada reduïda, fins i tot amb quatre dies de treball i tres dies de descans. “Es tracta –va assenyalar– de mesures pròpies del postcapitalisme i el posttreball en el qual estem immersos que, a més, són compatibles amb les necessitats i reptes associats a la modernitat, com són el canvi climàtic i la conciliació familiar, pilar central d’aquesta nova construcció del futur del treball”.

En aquest sentit, el responsable d’Ocupació del Consell va encoratjar a generar un futur “en el qual el treball siga un mitjà de vida i no el centre d’aquesta”. Així, va recordar el paper del Consell com a impulsor d’un nou model productiu al País Valencià. En aquest sentit, Nomdedéu va invitar a obrir un debat al voltant dels dies de treball a la setmana i els de descans. Al seu Facebook, el secretari autonòmic d’Ocupació va dir aquest dimecres que “el món ha canviat” i que, per tant, “no hem de viure per a treballar; s’ha de treballar per a viure. I hem de repartir el treball”. “L’equació oferta-demanda també és una trampa argumental”, va afegir.

Nomdedéu, durant la seua participació en la Setmana de l’Economia d’Alzira, va reconéixer que “a pesar que estem treballant bé –i les dades així ho confirmen, amb 2,5% de descens de l’atur en l’últim any i un 1,32% d’augment en l’ocupació en el 4t trimestre del 2018 respecte de 4t trimestre del 2017–, queda un llarg camí de creixement al davant amb reptes com la temporalitat, la bretxa de gènere i la pèrdua de poder adquisitiu”.

Durant la seua intervenció, Enric Nomdedéu va recordar que el País Valencià va rebre 196 milions d’euros en l’any 2018 per part de l’Estat, la qual cosa suposa un augment respecte al 2017, però “continua mantenint-se una bretxa de finançament respecte a la mitjana que suposa 66,75 euros menys”, va defensar el secretari autonòmic.

“La nostra comunitat rep de l’Estat 87 euros menys que la mitjana per persona desocupada a Espanya –va explicar Enric Nomdedéu– i aquestes aportacions es destinen, principalment, a la inserció laboral d’aquestes persones”. El secretari autonòmic d’Ocupació també va fer referència a qüestions com la bretxa de gènere i a la conciliació laboral i familiar. “Hem de construir un futur on s’aborden els mals fonamentals del mercat de treball, com ara la bretxa de gènere, que afecta les dones valencianes amb una diferència salarial estable en el 13,5% en el període 2010-2016”, va declarar Nomdedéu.

Hores de treball diàries

Per a Enric Nomdedéu també és necessari replantejar-se l’esquema de treball i productivitat. “Ara treballem més hores que mai, especialment en la Comunitat Valenciana, i la relació entre ocupació i productivitat és més feble que mai”, va dir. Així, el director general de Labora va recordar que “als Països Baixos treballen una mitjana de 5 hores i mitja menys a la setmana que a Espanya. En canvi, la seua productivitat per hora efectiva és un 10,1% major que la mitjana espanyola”.

Per aquest motiu, per a Nomdedéu, “tal vegada ha arribat l’hora de debatre obertament sobre l’extensió i la redistribució del treball” perquè “un total de 40 hores de treball a la setmana se’ns presenta com una barrera a la compatibilitat amb la vida privada i familiar. Caldria fer front a la desocupació a través d’una redistribució del treball efectiva”.

“Cal dibuixar un nou horitzó de polítiques públiques socials, de rostre humà, que situe l’ocupació i l’economia al servei de les persones i de la nostra societat”, va conclure el responsable d’Ocupació.

La XI Setmana de l’Economia està organitzada per l’Ajuntament d’Alzira en col·laboració amb l’Associació Empresarial i va reunir al municipi ponents de reconegut prestigi per a exposar les claus dels nous models de negoci i les tendències empresarials. Durant tota la setmana s’estan realitzant conferències i tallers.

Debats públics al carrer

Aquest dijous, durant la setmana de l’economia a Alzira, Nomdedéu ha anunciat que Labora impulsarà “un debat plural per a reflexionar sobre diverses mesures, com ara la jornada laboral reduïda, que afavorisquen la lluita contra l’atur i la millora de la conciliació familiar”, amb jornades que es desenvoluparan a peu de carrer.

En aquest sentit, el responsable d’Ocupació ha anunciat que el juny vinent el Consell, a través de Labora, organitzarà unes jornades a València, Alacant i Castelló “adreçades a obrir un debat amb la ciutadania i les empreses sobre com ha de ser el futur del treball que volem per a la Comunitat Valenciana”.

Les jornades, que es desenvoluparan a peu de carrer, comptaran, d’una banda, amb “processos participatius” on els ciutadans “podran debatre i exposar les seues opinions i interpretacions artístiques vinculades amb el futur del treball” i, d’altra banda, amb la “participació i assistència de les organitzacions socials més representatives”.

“Es tracta d’anar més enllà i d’oferir alternatives transformadores que miren al futur i que siguen capaces de fer front als problemes actuals de precarietat i temporalitat en l’economia valenciana”, ha defensat.

Al seu judici, “els problemes d’atur, precarietat i temporalitat –que són endèmics en l’economia valenciana– tenen molt a veure amb elements estructurals, com ara el model productiu i el model de relacions laborals que tenim”. Així mateix, segons ell, la globalització i les noves tecnologies han canviat les regles del joc i fan possible que la productivitat “es desvincule cada vegada més de l’ocupació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa