'Scouts', esportistes i músics omplin les llistes electorals per als comicis autonòmics del 28 d'abril

El PSPV i Compromís compten en les seues files amb els candidats més joves 
14 abril 2019 12:11h
Una candidata de Podem compleix anys el 27 d'abril, en plena jornada de reflexió. / EFE

VALÈNCIA. Dos scouts, un conductor d'ambulàncies, dos premis extraordinaris de fi de carrera, diversos músics i una seleccionadora de gimnàstica rítmica per a les Olimpíades d'Atenes són algunes de les curiositats de les candidatures dels partits per a les eleccions autonòmiques del 28 d'abril.

La que fora seleccionadora de gimnàstica rítmica per als Jocs Olímpics d'Atenes del 2004, Rosa Menor, que actualment és entrenadora i jutge estatal de gimnàstica rítmica, figura en la llista de Ciutadans per Alacant, on també està Emigdio Tormo, qui ha treballat com a pilot de línies aèries comercials.

Entre els aspirants a diputats autonòmics es poden trobar també un conductor d'ambulàncies, Asier Salazar, número 30 de la llista del PP per València; dos scouts, Papi Robles i Carles Esteve, de Compromís, i una dona que ha sigut ramadera, carnissera i cuinera, Susana Gómez, de Podem.

Tampoc no falten músics, com ara Ferran Barberà (Compromís), que toca el clarinet i de vegades ha dirigit la banda juvenil del seu poble, Guadassuar (la Ribera Alta); María José Catalá (PP), que toca l'oboé, i Josep Nadal (Compromís), cantant del grup La Gossa Sorda.

Si es té el compte el currículum acadèmic, es poden trobar dues candidates que van ser premi extraordinari de final de carrera: Isabel Bonig (PP) i Yaneth Giraldo (Ciutadans); una diplomada en Ciències Religioses, Patricia García (Ciutadans), i un diputat que assegura parlar anglés, alemany, xinés i àrab, César Jiménez (Podem).

Atés el lloc de naixement, hi ha diverses candidates que van nàixer fora de l'Estat: Irene Gómez (Podem), que es declara "peruana de naixement, valenciana de cor"; Yaneth Giraldo (Ciutadans), natural d'Ibagué (Colòmbia), i Mónica Oltra (Compromís), nascuda a Neuss (Alemanya), on va viure fins als 14 anys.

En les llistes del PP es dona continuïtat a la nissaga Font de Mora, ja que entre el 1983 i el 1995 es va asseure a l'hemicicle Luis Font de Mora; el 1995 va prendre el relleu el seu nebot segon, Alejandro Font de Mora, qui després de 24 anys acaba la seua etapa parlamentària, i el fill d'aquest, Alejo Font de Mora, és candidat per Castelló de la Plana, però no en lloc d'eixida.

El PSPV porta en la seua llista per València Pedro Ruiz, fill del rector de la Universitat de València entre el 1994 i el 2002 del mateix nom i cognom, i en la de Compromís figura Guillem Montoro, el primer home regidor trans d'Espanya, que aspira ara a ser el primer home transsexual diputat al Congrés. 

Per als qui pensen que la política no atrau la joventut, que li ho diguen a Víctor Melgarejo, el candidat més jove de Compromís, que té 22 anys, o a Fran Garcia (PSPV), nascut el 1996, i als qui els agrade llegir les llistes fins al final trobaran l'alcalde de València, Joan Ribó, tancant la de Compromís per la demarcació de València.

Un dels reptes de les Corts de la pròxima legislatura serà fer accessible l'hemicicle a persones amb mobilitat reduïda, ja que en les llistes del PSPV figuren en llocs d'eixida per Alacant Laura Soler, qui va en cadira de rodes, i per Castelló l'expresident del Comité Espanyol de Representants de Persones amb discapacitat (CERMI) Carlos Laguna, qui es mou amb crosses.

També s'estudia ja com facilitar el treball de la cap de llista de Podem-EU per València Pilar Lima, qui aquesta legislatura s'ha convertit en la primera senadora sorda i que necessitarà, dins de l'hemicicle, dos intèrprets de la llengua de signes per a desenvolupar el seu treball. 

I, de tots els candidats, qui segurament tindrà la jornada de reflexió més festiva serà Cristina Cabedo (Podem), l'aniversari de la qual és el 27 d'abril, just el dia d'abans de les eleccions.

next