La Sareb ofereix els seus habitatges i solars a la Generalitat per a atendre l'emergència habitacional

Entre els 20.000 immobles disponibles al País Valencià, hi ha vora 9.000 habitatges
16 desembre 2019 13:36h
A partir d'aquesta experiència, la Sareb i el Consell volen diagnosticar l'emergència habitacional dels valencians i acordar la cessió d'immobles en les localitats on faça falta. / SAREB

VALÈNCIA (EUROPA PRESS). La Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) posarà els seus habitatges, locals comercials i solars a la disposició de la Generalitat per a donar resposta a l'emergència habitacional, després d'estudiar les necessitats i l'encaix dels seus 20.000 immobles disponibles al País Valencià, vora 9.000 d'ells habitatges.

Així ho han acordat el president del 'banc dolent', Jaime Echegoyen; el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el vicepresident segon i conseller d'Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, en una primera presa de contacte per a crear un grup de treball entre les dues parts. L'acord arriba després de la firma d'un primer conveni per a la cessió de vora cent habitatges per als afectats pel temporal de setembre al Baix Segura.

A partir d'aquesta experiència, la Sareb i el Consell volen diagnosticar l'emergència habitacional dels valencians i acordar la cessió d'immobles en les localitats on faça falta, per a després donar als ajuntaments el "màxim protagonisme" en les polítiques d'habitatge i que així ajusten l'oferta i la demanda.

L'operació conjunta s'emmarca en el procés de desinversió de l'entitat fins al 2027 i es durà a terme "en les condicions econòmiques raonables perquè la Sareb complisca els seus objectius", com ha remarcat el seu president en declaracions als mitjans, aportant els habitatges per a les persones necessitades "en qüestió de dies o setmanes".

De cara al futur, les dues parts estudiaran la cessió d'espais "sempre que tinga sentit", amb la possibilitat de posar en marxa promocions públiques d'habitatge en els solars de l'entitat o d'iniciar projectes industrials o d'altres característiques. També analitzaran que la Generalitat puga intervindre en els habitatges de la Sareb inacabades a través de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha).

Després de la reunió, Echegoyen ha destacat que el País Valencià és "molt important" per a la societat per la quantitat d'actius i ha recordat els 4.000 habitatges distribuïts per l'estat espanyol mitjançant acords amb comunitats autònomes i ajuntaments, 2.800 ja entregats. "Un dels problemes de l'habitatge és que tarda temps a existir, cal fer-lo i implica vora dos anys i mig, mentre que la necessitat de la gent és de hui", ha exposat.

El titular de la Sareb també ha posat en valor la voluntat del Consell d'abordar aquesta problemàtica, sent aquesta la seua primera trobada amb Puig en els cinc anys que porta en l'entitat, i ha lamentat que l'acord partisca de la "desgraciada emergència" de la DANA de finals d'estiu.

Preguntat per l'acord Sareb-Generalitat que no va fructificar la passada legislatura, perquè el govern valencià no acceptava habitatges ocupats, Echegoyen ha reconegut que "potser les condicions del conveni no són les adequades per a una comunitat autònoma" i ha remarcat que l'entitat no pot fer "tractes de favor" entre regions.

Per part seua, Puig ha destacat que per a la Generalitat és una "obsessió" resoldre els problemes d'habitatge en aquesta legislatura, amb l'objectiu que tots els ciutadans puguen desenvolupar el seu projecte de vida i de mobilitzar tant els parcs municipals com els actius de la Sareb. El conseller d'Habitatge ha coincidit en la meta que els damnificats per la DANA tinguen un lloc on viure mitjançant aquest conveni i altres aconseguits amb entitats com el Banc Sabadell.

next