Diari La Veu del País Valencià
Sanitat reforça la inspecció perquè no es fume en restaurants ni en centres educatius i sanitaris

VALÈNCIA. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública desenvoluparà una campanya de reforç de la inspecció al País Valencià per a vetlar per l’estricte compliment de la Llei 42/2010 de mesures sanitàries enfront del tabaquisme i reguladora de la venda, el subministrament, el consum i la publicitat dels productes del tabac.

La campanya posa l’accent especialment en establiments de restauració. Així, la Direcció General de Salut Pública ha remés una comunicació per la qual es commina als operadors de restauració i associacions vinculades “al compliment de la prohibició de fumar en bars, restaurants i altres establiments de restauració tancats, així com en les seues dependències –terrasses, carpes i reservats– que estiguen cobertes i envoltades lateralment amb més de dues parets, murs o paraments”.

Des de la direcció general s’adverteix que, malgrat que el compliment de la llei ha sigut satisfactori en els espais tancats, s’està detectant un important grau d’incompliment referent a terrasses, carpes i reservats de bars i restaurants, la qual cosa està considerada infracció i porta associada la pertinent sanció.

En l’escrit s’adverteix de la campanya de reforç de les inspeccions a partir del 31 de maig i s’insisteix a les empreses de restauració en el coneixement i difusió de la normativa vigent per a la seua aplicació efectiva en bars, cafeteries i restaurants. Per al reforç de la inspecció sobre els establiments de restauració en aquests aspectes es compta ja amb la col·laboració de la Policia Autonòmica Valenciana, que des de Sanitat es valora molt positivament.

En relació amb els centres educatius, la Direcció General de Salut Pública recorda que la Llei 42/2010 prohibeix la venda i el subministrament de productes del tabac en centres docents, independent de l’edat de l’alumnat, i estableix la prohibició total de fumar en centres docents i formatius.

Per això, s’insta el cos d’inspectors d’Educació al fet que incloguen en les seues actes l’existència de venda o subministrament de tabac als centres docents i la presència de persones fumant al centre en el moment de realitzar la inspecció. Les actes es remetran a la Direcció Territorial de Sanitat corresponent.

I, pel que respecta als espais sanitaris, els gerents dels departaments de salut tenen instrucció de reforçar el seguiment sobre el compliment de la normativa. Per part seua, la Direcció General d’Alta Inspecció Sanitària accentuarà la inspecció sobre la venda i subministrament de productes del tabac i la prohibició de fumar als espais a l’aire lliure o coberts que formen part dels recintes dels centres sanitaris.

Tabac i salut pulmonar

El lema del Dia Mundial sense Tabac 2019, que commemora l’Organització Mundial de la Salut el 31 de maig, se centra en ‘El tabac i la salut pulmonar’ i enguany incideix en les conseqüències negatives per a la salut pulmonar que té el tabac, des del càncer fins a les malalties respiratòries cròniques.

L’OMS estima que el tabac és responsable de la mort de set milions de persones a l’any, de les quals sis són consumidors i la resta són no fumadors exposats al fum de tabac alié.

Entre els missatges de la campanya d’enguany es recorda que després de deu anys de deixar de fumar, el risc de càncer de pulmó es redueix a la meitat, així com que no fumar i abandonar el tabaquisme com més prompte millor retarda la progressió de l’EPOC (malaltia pulmonar obstructiva crònica, per les seues sigles en castellà) i millora els símptomes de l’asma. A més, s’aconsella no fumar durant l’embaràs i la infància, així com al cotxe.

Consum de tabac al territori

Al País Valencià, en el 21,9% dels habitatges almenys una persona fuma habitualment i el 19,9% dels adults majors de 16 anys es declara fumador habitual, si bé en l’última dècada s’aprecia una tendència a la baixa (30,9% el 2005 – 22,5% el 2016). El grup de 45 a 64 anys d’edat és el que registra major prevalença de tabaquisme.

Al territori, el tabaquisme produeix 5.807 morts anuals, aproximadament un 13% del total de les defuncions ocorregudes en la població de 35 anys o més (21% en homes i 6% en dones). 4 de cada 5 morts per càncer de pulmó estan provocades pel tabaquisme. A més, l’EPOC és la segona causa de mort amb major percentatge de morts atribuïbles al tabac: 82% i 65% de les morts produïdes per aquesta causa en homes i dones, respectivament.

Estratègia de Prevenció i Atenció al Tabaquisme

El mes de novembre passat, la Conselleria de Sanitat va presentar l”Estratègia per a la Prevenció i Atenció del Tabaquisme en la Comunitat Valenciana’, que recull les recomanacions del ‘IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana (2016-2020)’ per a coordinar les accions preventives i terapèutiques adreçades a la disminució i protecció davant el tabaquisme.

L”Estratègia’ se centra en cinc línies de treball: promoure polítiques intersectorials adreçades a la prevenció i atenció al tabaquisme reduint desigualtats socials; sensibilitzar la societat sobre el tabaquisme com a problema de salut prioritari; potenciar l’atenció integral al tabaquisme des del sistema valencià de salut; impulsar la formació per a la prevenció i control del tabaquisme en totes les professions i organitzacions que puguen incidir en aquest problema de salut, i, finalment, impulsar la investigació en tabaquisme.

D’altra banda, els objectius concrets sobre els quals s’orienten les accions a desenvolupar se centren en el desenvolupament d’un marc normatiu adaptat a la País Valencià; l’establiment d’aliances amb tots els sectors implicats; l’ampliació d’espais lliures de fum en diferents entorns; el treball des de la proximitat del ciutadà (espais participatius dels municipis); el treball d’una difusió del coneixement veraç; la implantació de protocols homogenis d’atenció integral al tabaquisme; la garantia de l’atenció al tabaquisme en tots els nivells d’atenció, i la promoció de la formació i investigació.

Comparteix

Icona de pantalla completa