Sánchez diu que Torra hauria de fer "telefonades de tarifa urbana" abans de parlar amb ell

El president espanyol en funcions tanca la porta als indults i a l'amnistia per als presos independentistes: "És inconstitucional i il·legal"
25 octubre 2019 14:36h
Segons Sánchez, "ara mateix al capdavant de les institucions catalanes hi ha polítics que no reconeixen la legalitat constitucional i aproven resolucions que no respecten el Tribunal Constitucional". / Pool Moncloa Borja Puig de la Bellacasa

MADRID (ACN). El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha emplaçat el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, a fer "telefonades de tarifa urbana" i parlar amb el PSC, Ciutadans i el PP, així com els familiars dels "policies nacionals ferits" abans d'intentar establir un contacte amb ell, com ha fet en quatre ocasions sense èxit. 

Segons Sánchez, Torra no ha fet una "condemna rotunda" a la violència, sinó que "ha assenyalat els Mossos" pels disturbis de la setmana passada. En aquest marc, ha insistit que "Torra s'equivoca quan pensa que Catalunya és una i que ell representa la totalitat de catalans", i ha reiterat que l'independentisme desitja que governe la dreta a Espanya.

En una entrevista a La Sexta, Sánchez ha assegurat que el president de la Generalitat de Catalunya ha de "reconéixer que el problema no és d'independència, sinó de convivència" i per aquest motiu, abans que parlar amb ell, ha de "condemnar de manera rotunda la violència i reconéixer la tasca de les forces i cossos de seguretat de l'Estat i els Mossos". "No ha fet una condemna a la violència; el que ha fet és assenyalar els Mossos", ha sentenciat.

El president espanyol en funcions també ha relativitzat la capacitat d'entesa amb ERC, malgrat els contactes que la seua vicepresidenta ha mantingut en els últims dies amb Pere Aragonès. En aquest sentit ha recordat que Aragonès va afirmar aquest dijous en un esmorzar informatiu a Madrid que "vol obrir un diàleg amb el govern d'Espanya sense condicions". "Sense condicions vol dir fer un diàleg fora de la legalitat, la constitució i el marc estatutari?", ha qüestionat Sánchez.

Segons Sánchez, "ara mateix al capdavant de les institucions catalanes hi ha polítics que no reconeixen la legalitat constitucional i aproven resolucions que no respecten el Tribunal Constitucional". En aquest marc ha llançat un primer advertiment al Parlament de Catalunya sobre la resolució sobre l'autodeterminació i la monarquia que es votarà al ple dels dies 12 i 13 de novembre, just després de les eleccions.

"Si es vota al Parlament", ha dit, el Parlament "trobarà la resposta serena i ferma de l'Estat de dret", perquè "no permetrem que es trenque la convivència". En aquest sentit ha insistit: "Si el president de la Generalitat de Catalunya no pot garantir el compliment de la Llei, tindrem un problema i respondrem, de manera proporcional, però respondrem".

"L'amnistia és il·legal"

Sánchez també ha tancat la porta als indults i a l'amnistia per als presos independentistes. "La sentència està per a executar-se i complir-se en la seua totalitat, i l'amnistia és inconstitucional i il·legal", ha dit. Segons Sánchez, l'independentisme està atrapat en la seua pròpia mentida, en parlar de la repressió".

Els grups violents trobaran "una resposta ferma" de l'Estat

Sánchez també ha assegurat que el seu executiu disposa d'informació sobre l'existència de "grups violents que volen cronificar aquesta crisi" però trobaran "la resposta serena i ferma de les forces i cossos de seguretat de l'Estat". No s'ha pronunciat sobre si els disturbis estaven organitzats: "Les FCSE estan treballant per a obtindre tota la informació i actuar contra els elements violents".

Acusa la direcció del Sant Pau de no rebre'l per indicació del govern català


Sánchez creu que la direcció de l'Hospital Sant Pau no el va voler rebre i ho va fer, a més, seguint "ordres de la Generalitat" durant la visita que va fer a un dels policies ferits que hi estava ingressat. Segons Sánchez, en aquella visita va sentir "tristesa" pel fet que "funcionaris públics" no el reberen "en les condicions i el tracte que mereix" com a president del govern. També va sentir, però, "orgull" pel policia ferit durant els disturbis.

"No em va rebre ni la direcció de l'hospital públic", ha dit. "Em van posar en una sala xicoteta amb la dona del policia nacional, una dona treballadora de Vigo" que "no ha rebut ni una telefonada de les institucions polítiques catalanes per defensar les llibertats dels catalans davant els violents".

next