Sánchez segueix demanant a Iglesias que desbloquege la investidura mentre es prepara per al 10 de novembre

Els socialistes mantenen la mirada posada en la carrera electoral davant la proximitat de la data límit per a aconseguir un acord de govern
8 setembre 2019 06:00h
Sánchez demana a Pablo Iglesias que assumisca els resultats del 28 d'abril. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La possibilitat que es repetisquen les eleccions generals cada vegada és més imminent. Aquest dissabte, el mateix secretari general dels socialistes i president del govern en funcions, Pedro Sánchez, advertia del "risc cert" existent que tinga lloc la repetició electoral. En cas de produir-se, la nova cita seria el pròxim 10 de novembre i només comptaria amb huit dies de campanya electoral per la reforma de la Llei Electoral del 2016 –després que es repetiren les eleccions generals del 2015 –. 

En Consell de Política Municipal de Toledo de Pedro Sánchez s'anticipaven futurs mítings electorals en cas que, el pròxim 23 de setembre, no existisca acord per a investir president del govern. Això suposaria, en qualsevol cas, arribar a les quartes eleccions generals des del 2015 i a la paràlisi institucional a la qual això podria conduir.

Per a evitar aquest bloqueig institucional, Pedro Sánchez demanava aquest dissabte a Unides Podem que donara un "pas endavant" i permetera avançar cap a una investidura. D'aquesta forma, el candidat socialista culpava directament el líder de la formació morada sobre la parada de les institucions i s'atorgava legitimitat per a governar: "Tenim els vots, tenim els escons i tenim el programa comú progressista". 

El líder dels socialistes negava així qualsevol demanda per part dels de Pablo Iglesias per a aconseguir un govern de coalició, una proposta en la qual continuen insistint. Però Sánchez continuava taxant: demanava a la formació morada que assumira els resultats electorals, tot i que sembla que el candidat socialista ja mira directament el 10 de novembre. Les declaracions de Sánchez, davant d'aquest possible "risc", també servien de futura advertència per a la ciutadania, que hauria de presentar-se davant les urnes, amb el risc de la baixa del vot. 

Mentrestant, des de Podem, el secretari d'Acció de Govern, Pablo Echenique, acusava els socialistes de buscar cada vegada més "excuses" que, al cap i a la fi, conduïsquen cap a unes noves eleccions. Tot i que després de la trobada que van mantindre el passat dijous –de més de quatre hores i sense acord–, les dues formacions es van emplaçar a seguir negociant, no sembla que puguen produir-se moviments per les dues parts. 

Les institucions engreixen la maquinària electoral

Els futurs candidats no són els únics que escalfen per a una repetició electoral. Aquest matí es feia públic que la cadena pública estatal RTVE licitava el contracte per a la implantació d'un nou decorat en cas que es repetiren les eleccions generals. Uns mecanismes de prevenció que, a causa de la proximitat de la data, podrien ser comprensibles, però que no deixen de despertar suspicàcies sobre si els moviments per part dels partits exigint-se el "desbloqueig" arribaran a bon port. 

Aquest contracte, que eixia a la llum per la seua publicació en la Plataforma de Contractació del Sector Públic, tindria, a més, un pressupost de 40.000 euros i el termini per a presentar les candidatures acabaria a les 10 del pròxim 23 de setembre; aquesta data és el límit que també tenen els representants públics per a trobar una solució a un futur pacte de govern. 

L'oposició, beneficiada per les eleccions

Alhora, des del Partit Popular, titllen d'"irresponsabilitat" el que suposaria dur els ciutadans a unes noves eleccions. Tot i això, aquest dissabte Pablo Casado afirmava que creia que aquesta segona cita electoral els podria beneficiar i convidava als votants a evitar a Sánchez.

next