Sánchez no es reunirà amb ERC ni amb JxCat i deixa les negociacions de la investidura en mans d'Adriana Lastra

El candidat socialista ha apel·lat a una "desconfiança recíproca" amb Unides Podem per a insistir en la seua negativa a formar un govern de coalició
7 agost 2019 16:50h
Sánchez s'ha reunit aquest dimecres amb el cap de l'Estat. / ACN

VALÈNCIA. El president en funcions, Pedro Sánchez, ha tancat la porta a reunir-se amb els grups independentistes al Congrés de cara a la investidura. El líder socialista deixa les negociacions amb ERC i JxCat en mans de la portaveu del partit, Adriana Lastra, com ja va fer abans de la investidura fallida. 

Sánchez ha dit que es reunirà només amb els tres grans partits, "que són els que realment tenen la clau" per a fer-lo president: Podem, PP i Ciutadans. A més, insisteix que vol configurar un govern progressista "que no depenga dels independentistes" i manté "l'esperança" de poder-ho fer. Per això, insisteix a fer una crida a la "responsabilitat" no només de Podem sinó també de Cs i PP per "no abocar el país a unes eleccions". Després de despatxar amb el rei, ha reconegut que la via del govern de coalició està soterrada, i que la desconfiança amb Podem és "recíproca" i es manté encara.

Pedro Sánchez no vol mantindre's a la Moncloa de la mà de forces independentistes ni tampoc vol que li puguen condicionar la governabilitat. De fet, Sánchez no es reunirà personalment amb cap força independentista catalana i deixa les negociacions en mans de la portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, que també va liderar les reunions prèvies a la primera investidura fallida del 25 de juliol.

Sánchez ha arribat 50 minuts tard a la seua cita d'estiu amb el rei, que l'ha rebut al Palau de Marivent, a Palma de Mallorca. Diumenge, també des de Marivent, el rei es va posicionar en favor d'un acord que evitara anar a noves eleccions. Sánchez, per la seua banda, ha dit que les seues paraules són "un encert" i que demostren que hi ha un "consens social perquè els espanyols no volen anar a eleccions".

"Desconfiança recíproca" amb Iglesias

Per al líder socialista, el mandat de les urnes del 28 d'abril va ser "clar" i defensa l'opció de governar en solitari amb un programa progressista "comú" que servisca de base per a tindre suports exteriors, seguint el model de Portugal. Ara bé, Sánchez no amaga que l'opció del govern de coalició que van oferir a Podem i que va fracassar no es tornarà a repetir.

"Vam plantejar la fórmula d'un govern plural i ells volien dos governs en un", ha afirmat. A més, creu que el PSOE ha "començat de zero" i ha fet "autocrítica" després de la investidura fallida reformulant el programa electoral arran de les trobades amb col·lectius socials i econòmics que estan portant a terme. Un programa electoral "actualitzat" que posarà sobre la taula de la resta de partits per a buscar suports de cara a un nou intent de ser president d'Espanya.

En canvi, creu que Podem no s'ha mogut. "Ni abans ni ara es veu una rectificació dels seus postulats, continua la desconfiança i ells mantenen que volen un govern de compartició més que de coalició", ha manifestat. Segons Sánchez, és "evident" que cal buscar altres fórmules que no passen per un govern de coalició i ha apuntat acords amb Podem tant per a la investidura com per a poder "materialitzar un govern progressista".

Apel·la a la "responsabilitat" de Cs i PP

Al PP i a Cs els ha tornat a demanar que faciliten la investidura amb una abstenció, i ha dit que si no ho fan, és una "tremenda irresponsabilitat" perquè saben que "aboquen" el país a unes noves eleccions perquè "no hi ha cap alternativa a un govern del PSOE". "Apel·le a la seua generositat per a desbloquejar la situació", ha dit.

Sánchez s'ha mostrat esperançat que finalment hi haja govern i creu que ho pot aconseguir. "No perd l'esperança ni tire la tovallola perquè els espanyols no es mereixen anar a eleccions un altre cop", ha sentenciat. 

next