Sánchez reitera per carta a Rivera que les condicions que demana Ciutadans ja es compleixen

El secretari general del PSOE garanteix que "no vacil·larà" en aplicar el 155 si cal i demana al líder de Ciutadans que evite una repetició electoral
17 setembre 2019 13:32h

VALÈNCIA. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha enviat aquest dimarts garanties per escrit al líder de Ciutadans, Albert Rivera, després de la conversa que han mantingut en aquestes últimes hores abans que el rei Felip VI encarregue o no al president espanyol en funcions que es presente a la investidura. Sánchez ha assegurat que es compleixen totes les condicions que exigeix la formació taronja i li ha assegurat que "no vacil·larà" a l'hora d'aplicar el 155 a Catalunya en cas "d’una nova vulneració dels preceptes constitucionals o un atemptat greu a l’interés general d’Espanya" per part de les forces independentistes catalanes. 

L'actual president del govern espanyol en funcions Sánchez busca d'aquesta manera una abstenció de Ciutadans que no seria suficient en el cas que Podem passe al 'no' i no vaja acompanyada també d’una abstenció del PP. 

Aquesta resposta per escrit és un document que comença amb un "Estimat Albert" del puny i lletra de Sánchez, on el president espanyol en funcions dona garanties i assegura que es compleixen les tres condicions que el líder de Ciutadans va plantejar a canvi de la seua abstenció.

El document comença "agraint" la proposta de Rivera "a una solució d’Estat" per a "contribuir des de l'oposició al desbloqueig polític" i diu que "si aquest és realment el seu propòsit, pot tindre la seguretat que no existeix cap impediment perquè facilite la investidura".

Rivera havia condicionat aquesta hipotètica abstenció de Ciutadans i del PP –que s'ha desmarcat de la proposta– a la creació d’una mesa de planificació de l'aplicació del 155 a Catalunya en cas d'incompliment de la sentència del Suprem sobre l'1-O, a la cessió del govern de Navarra a la coalició Navarra Suma (PP, Cs i UPN) i a un compromís de no augmentar els imposts a les classes mitjanes.

Sánchez li respon recordant que els socialistes estan "fermament compromesos amb la defensa de la Constitució i l'ordenament jurídic a Navarra, a Catalunya i a tot Espanya". "Tinga la seguretat, senyor Rivera, que si la seua voluntat és defensar la Constitució no trobarà un aliat més disposat que el Partit Socialista", assegura Sánchez.

El document ofereix garanties punt per punt. En primer lloc, sobre Navarra, que "té un govern liderat pel PSOE plenament compromés amb la defensa de la Constitució i del règim foral" del qual "no forma part Bildu". "No existeix cap pacte amb aquest partit" (en referència a Bildu), i "per tant en aquest punt no hi ha cap motiu d'inquietud respecte a la salvaguarda de la Constitució i del règim foral de Navarra", diu Sánchez.

Respecte a Catalunya, el punt més extens, Sánchez recorda a Rivera que el PSOE "ha acreditat el seu ple compromís amb la Constitució a Catalunya". "És cert que ho hem fet defensant el diàleg dins de la legalitat", escriu Sánchez, "però precisament aquesta posició és la que ha propiciat un significatiu retrocés del suport a l'independentisme que dona esperances que s'acabe per restablir el clima de convivència a Catalunya en el marc de la Constitució i les Lleis".

"No vacil·larà" a l'hora d'aplicar el 155

En aquest marc, Sánchez puntualitza que "en el cas que ningú desitja" que es produïra per part de les forces independentistes una "nova vulneració dels preceptes constitucionals o un atemptat greu a l'interés general d'Espanya, (Rivera) pot tindre la seguretat que el govern socialista no vacil·larà a l'hora de fer ús de les seues competències per a garantir la sobirania nacional, la integritat territorial del país i la convivència, i per això, entre elles, amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució d'acord al text i a la doctrina del Tribunal Constitucional".

Segons Sánchez, "aquest supòsit és molt més que una hipòtesi, ja que així ho vam provar amb el suport –compartit amb el seu partit– al govern del PP quan es va veure obligat a aplicar aquest precepte".

En tot cas, Sánchez evita pronunciar-se sobre els indults, tal com li demanava Rivera. "El nostre suport a la Constitució i al nostre ordenament jurídic legal és incondicional i ple", sosté, i "per aquest motiu estem obligats a respectar el principi d'independència judicial i a no interferir en els procediments en curs amb pronunciaments que anticipen en un sentit o un altre les seues decisions o sentències”.

Pel que fa al compromís de no augmentar imposts a les classes mitjanes, Sánchez sosté que el propòsit del PSOE és "distribuir amb la major justícia la càrrega fiscal". "D'això es dedueix que pretenem alleugerir la càrrega fiscal dels treballadors i de les classes mitjanes; entre ells, el col·lectiu del treball autònom”, diu. Per tant, segons Sánchez, "en aquest punt no hi ha tampoc cap motiu que impedisca l'abstenció del seu partit".

Segons Sánchez, "no hauria d'existir cap problema" perquè Rivera "contribuïra amb la seua abstenció i des de l'oposició al desbloqueig polític". "Si obrara així, contribuiria molt positivament a desbloquejar la situació, a complir amb la voluntat dels espanyols i a evitar una repetició electoral del tot innecessària", conclou. La carta conclou amb la rúbrica a mà: "Una abraçada", Pedro Sánchez.

Rivera creu que és "una presa de pèl" 

Per la seua banda, Rivera ha contestat que la resposta de Sánchez "nega la realitat i és una presa de pèl als espanyols". D'aquesta manera, li ha demanat "que rectifique, torne al constitucionalisme i permeta el desbloqueig d'Espanya" perquè, de no ser així, mantindra el seu 'no'. 

next