Sánchez prepara un discurs "progressista i d'esquerres" centrat en polítiques econòmiques, socials i ambientals

Aquest dilluns al migdia comença el debat d'investidura en què es decidirà si el líder socialista revalida el càrrec com a president del govern espanyol
22 juliol 2019 06:00h
Sánchez ja va desgranar les bases del seu discurs en el document de 38 pàgines que va lliurar a Pablo Iglesias en la cinquena reunió de negociació que van mantindre. / EDUARDO PARRA, EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Queden poques hores perquè s'inicie el debat en què es decidirà si el candidat socialista, Pedro Sánchez, revalida el seu càrrec com a president del govern espanyol

La sessió començarà a les 12.00h amb un discurs de Sánchez que, segons fonts del seu entorn, se centrarà en les polítiques socials, l'ocupació, el feminisme i la lluita contra el canvi climàtic.

Sánchez ja va desgranar les bases del seu discurs en el document de 38 pàgines que va lliurar a Pablo Iglesias en la cinquena reunió de negociació que van mantindre. 

Segons fonts de La Moncloa serà un discurs "progressista i d'esquerres" que posarà l'accent en les mesures econòmiques i les polítiques socials. 

Sánchez apel·larà "a les principals transformacions que necessita el país" i que exigeixen un "creixement econòmic" amb "justícia social". "Basant-se en desafiaments com l'ocupació, la precarietat, les pensions, la desigualtat, el feminisme, l'emergència climàtica, la revolució tecnològica i Europa, Pedro Sánchez farà un discurs d'alçada adreçat a una àmplia majoria des de l'òptica progressista", sosté l'entorn del president en funcions.

Les claus del debat d'investidura

El pas enrere que Pablo Iglesias va fer divendres anunciant que renunciava a formar part del Consell de Ministres va obrir la porta a l'acord que fa possible una investidura aquest dijous. 

El ple comença aquest dilluns al migdia amb el discurs del president espanyol en funcions al matí sense límit de temps, i continua a les 16.00h amb les intervencions dels líders del PP, Ciutadans, Podem i Vox. 

Cada grup parlamentari disposarà d'un torn de paraula de 30 minuts i el candidat pot respondre conjuntament o un a un sense límit de temps, fet que donarà dret a un torn de rèplica dels portaveus de 10 minuts i, si hi ha una nova intervenció del president espanyol en funcions, 3 més de contrarèplica.

Previsiblement, ERC intervindrà dimarts a les 9.00h. Seguiran el PNB, Junts per Catalunya, Bildu, CC, Na+, Compromís, PRC i, finalment, tancarà el debat el Grup Socialista.

El ple s'allargarà previsiblement fins a mitja vesprada, quan es produirà la primera votació d'investidura, que serà pública i per crida de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet.

Segons el reglament del Congrés, en aquesta primera votació el candidat ha de ser elegit per majoria absoluta. Com que no es preveu que Sánchez obtinga aquesta majoria absoluta, Batet convocarà una nova votació al cap de 48 hores; això és, dijous a la mateixa hora en què s'haja produït la primera. Serà aleshores quan Sánchez podrà ser investit si aconsegueix més 'sí' que 'no'.

En mans dels independentistes

Malgrat l'acord amb Podem, calen altres formacions. El fet que el PP i Ciutadans ja hagen anunciat el seu 'no' situa la investidura en mans de formacions nacionalistes i independentistes. 

Sánchez ja pot comptar amb el suport del PRC i de Compromís, però haurà de lligar també el 'sí' del PNB i aconseguir com a mínim l'abstenció d'ERC, que ja ha avançat que no té intenció de bloquejar la investidura, o de JxCAT, que s'inclina més pel 'no'. Bildu, per la seua banda, té un acord programàtic amb ERC que fa que ambdues formacions voten en el mateix sentit.

next