Sánchez vol impulsar una reforma de l'article 99 de la Constitució per a evitar el "bloqueig" de la investidura

Aquest article regula el sistema de majories i la repetició d'eleccions en cas que no prospere la investidura de cap candidat a president del govern espanyol
11 juliol 2019 11:04h
Sánchez considera que el mecanisme de l'article 99 "no funciona". / EFE

VALÈNCIA. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dijous que una vegada siga investit pretén promoure i abordar amb la resta de grups una reforma de l'article 99 de la Constitució espanyola per a evitar el "bloqueig" de la investidura i la repetició d'eleccions.

Aquest article és el que regula el sistema de majories –absoluta en primera votació i simple en la segona– perquè s'aprove una investidura i el que estableix el mecanisme de repetició d'eleccions generals en cas que no prospere. Segons Sánchez, després de tres eleccions consecutives i l'amenaça d'unes quartes, ha quedat demostrat que el mecanisme "no funciona i cal que siga reformat". 

"Tots sabem que, quan es convoca un ple als ajuntaments, eixe dia hi ha govern, i no dic que siga la fórmula per a la governabilitat, però hem de trobar un mecanisme que impedisca coalicions negatives", ha sentenciat.

La reforma de l'article 99 de la Constitució s'afegeix a altres reformes constitucionals promeses pel president espanyol en funcions, que també ha plantejat la necessitat de retocar la Carta per a suprimir els aforaments dels polítics.

Sobre la taula podrien posar-se alternatives que funcionen en altres punts de l'estat espanyol, com és el cas del País Basc, on es tria directament el candidat que obté més vots a la cambra. Una altra alternativa és la de Grècia, on el partit que guanya les eleccions obté una prima de 50 diputats.

Aquesta és precisament la fórmula que defensa el líder del PP, Pablo Casado, que a la reunió que ha mantingut aquesta setmana amb Sánchez al Congrés li va proposar que s'aprofite el marge que permet la Constitució per a ampliar el nombre d'escons a 400 i donar aquesta prima de 50 escons al partit guanyador. 

next