Diari La Veu del País Valencià
Sánchez i Iglesias tanquen un preacord de govern de coalició

VALÈNCIA. Quan encara no s’han complit 48 hores des que es van conéixer els resultats del 10N, el PSOE i Unides Podem ja han arribat a un preacord de govern de coalició. El secretari general del PSOE i el de Podem s’han reunit aquest dimarts a les 13.45h al Congrés per a tancar el preacord. La reunió s’ha produït només 48 hores després del recompte electoral que va deixar els socialistes amb 120 escons i sense tindre garantit un govern fruit d’aquest acord amb Podem.

Pocs minuts abans de les 14.30 hores, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias han fet una compareixença conjunta en què han anunciat el preacord i l’han signat. Iglesias ha explicat que han arribat a un preacord “per a conformar un govern de coalició progressista que combine l’experiència del PSOE i la valentia de Podem”. Per això, ha apel·lat a la generositat i a deixar enrere els retrets, tal com ja va demanar el 10N. El líder de Podem també ha parlat d’eixe executiu progressista com “una vacuna contra l’extrema dreta” i ha afirmat: “És un vertader honor poder treballar des de dins del govern; Pedro Sánchez sap que podrà comptar amb tota la nostra lleialtat”.

Les dues formacions sumen 155 escons i hauran d’aconseguir el vot de formacions com Més País, el PNB, CC i PRC, a més d’una abstenció d’ERC o de Ciutadans, per a superar el llindar de la investidura, ja que la majoria està en 176 escons. En aquest sentit, Iglesias ja ha avançat que buscaran “el suport d’altres grups per a afrontar tant la investidura com la legislatura”. Sobre l’estructura de l’executiu, però, ha dit que es coneixerà “les setmanes vinents”. “Per això, els demanem calma”, ha conclòs.

Sánchez ha començat la seua compareixença recordant que l’acord presentat aquest dimarts “no va ser possible en les anteriors eleccions però va quedar molt a prop”. I ha afegit: “El projecte polític és tant il·lusionant que supera qualsevol desavinença anterior; no hi havia justificació per a seguir en el bloqueig”.

El candidat socialista ha descrit eixe ‘projecte’ de govern com “rotundament progressista, ja que estarà integrat per forces progressistes però també perquè treballarà pel progrés d’Espanya i d’aquells que més ho necessiten”. “L’únic que no hi tindrà cabuda serà l’odi”, ha afegit.

Sánchez ha defensat que el document signat és “un acord per a quatre anys, no només d’investidura, sinó de legislatura”. Pel que fa al govern preacordat – “un projecte il·lusionant, esperançador”, en paraules del socialista– estarà basat en “la cohesió, la lleialtat, la solidaritat i l’aprofitament dels perfils més idonis”.

El candidat a la Presidència del govern espanyol, que ha manifestat en diverses ocasions el seu agraïment a Unides Podem i a Pablo Iglesias “per la generositat i la predisposició”, ha remarcat que “no hi ha motius per a més bloquejos” i ha apel·lat a “la responsabilitat de la resta de formacions polítiques”: “Espanya necessita un govern estable, no en funcions”. Finalment, sobre l’estructura que tindria eixe nou executiu, s’ha expressat en el mateix sentit que Iglesias, és a dir, que encara està “per ultimar” i que ja es coneixerà “quan passe la investidura”.

10 eixos “prioritaris” d’actuació

La primera reunió s’hauria produït aquest dilluns, amb l’ànim de desbloquejar la situació tot reprenent les negociacions en el punt en què es van quedar al juliol. Les persones que estan mantenint aquestes converses són Adriana Lastra i Iván Redondo, per part del PSOE, i Irene Montero, per part d’Unides Podem.

Consulta el principi de preacord entre el PSOE i Unides Podem

En principi, es tractaria d’un govern sense vetos –és a dir, que Pablo Iglesias podria estar dins del govern i fins i tot ocupar una vicepresidència– i amb 10 línies d’actuació per a conformar “un govern progressista de coalició que situe Espanya com a referent de la protecció dels drets socials a Europa, tal com els ciutadans han decidit a les urnes” –segons recull un text conjunt–.

El document inclou 10 eixos “prioritaris” d’actuació d’eixe govern progressista, relacionats amb l’ocupació; la corrupció; el canvi climàtic; les pimes i els autònoms; el dret a una mort digna, la salvaguarda de la diversitat i fer d’Espanya “un país de memòria i dignitat”; la cultura i l’esport; les polítiques feministes; el despoblament; Catalunya, i la justícia fiscal i l’equilibri pressupostari.

En el cas de Catalunya, es parla de “garantir la convivència”. Per això, “es fomentarà el diàleg, buscant fórmules d’enteniment i encontre, sempre dins de la Constitució”.

Comparteix

Icona de pantalla completa