Sánchez i Iglesias segueixen sense acostar posicions a dues setmanes de la investidura

Podem i el PSOE intercanvien retrets i s'acusen mútuament de pretendre imposar les seues posicions
9 juliol 2019 14:16h
La trobada ha durat una hora i tres quarts i és la cinquena que han mantingut en les últimes setmanes. / ROGER PI DE CABANYES

MADRID. La reunió que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, han mantingut aquest dimarts al Congrés dels Diputats ha acabat sense acord, segons han informat les dues formacions, que han intercanviar retrets i s'han acusat mútuament de pretendre imposar les seues posicions. 

La trobada ha durat una hora i tres quarts i és la cinquena que han mantingut en les últimes setmanes. Segons Podem, Sánchez ha transmés a Iglesias que portarà l'Estat a unes noves eleccions si no disposa dels suports necessaris per a la investidura al juliol. La portaveu del PSOE, Adriana Lastra, ho ha negat rotundament; ha acusat Podem de no donar resposta a les seues propostes en matèria programàtica, i ha advertit que els votants d'esquerres no entendrien que no s'arribara a un acord. Tot plegat, quan falten dues setmanes perquè comence el debat d'investidura, el 22 de juliol.

La trobada ha sigut infructuosa malgrat que Sánchez s'hi ha presentat amb un document de 38 pàgines que segons el PSOE havia de fer possible l'encaix programàtic entre les dues formacions. Aquest document és l'eix del discurs que Sánchez desplegarà el dia 22 a l'Hemicicle i que no menciona en cap ocasió la qüestió catalana.

Els socialistes no volen un 'govern de coalició' amb Podem

L'escull continua sent el mateix que en les últimes setmanes: la demanda de Podem de constituir un 'govern de coalició' amb presència de ministres de la formació morada. Lastra ha acusat Iglesias de prioritzar aquesta qüestió per sobre de l'acord programàtic entre les dues formacions.

"Entenem que Iglesias prioritza els noms per a formar govern als continguts, les línies i el programa d'un nou govern", ha afirmat en una roda de premsa al Congrés, on ha recordat que qualsevol govern se sosté en la "lleialtat, sinceritat i confiança"; tres aspectes que, segons ha apuntat, ara no es donen.

El PSOE rebutja de ple l'entrada de Podem al govern adduint, entre d'altres, a la posició de Podem respecte al referèndum a Catalunya, malgrat que Iglesias es va mostrar disposat aquest dilluns en una entrevista a Telecinco a oferir "garanties" a Pedro Sánchez respecte al seu "lideratge" sobre l'estratègia a Catalunya, a ser "lleial" i a no posar "línies roges".

Lastra, però, ha insistit que els membres de Podem es van posicionar en contra de la suspensió dels diputats independentistes presos en la primera reunió de la Mesa del Congrés dels Diputats, mentre que el PSOE es va posicionar a favor de la mà del PP i Ciutadans. Segons Lastra, l'actitud de Podem no és la bona per a "arribar a bon port".

Després de la reunió, l'entorn d'Iglesias ha acusat el PSOE d'actuar "com si tinguera majoria absoluta", i adverteix que "no és seriós anar a una investidura sense haver aconseguit els suports i amenaçar amb una repetició electoral". Segons Podem, "no és coherent buscar per igual el suport a l'esquerra i a la dreta" perquè "la gent mereix certeses i garanties".

next