Diari La Veu del País Valencià
Sánchez diu que s’ha filtrat un programa inacabat i que sí que inclourà la plurinacionalitat i el federalisme

MADRID/BARCELONA (ACN). El candidat del PSOE a les eleccions del 10N, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimecres en una entrevista a Antena 3 que, contràriament a les informacions que s’han publicat, el programa electoral del PSOE sí que incorporarà la declaració de Granada i la de Barcelona, que recullen l’aposta per la plurinacionalitat i el federalisme. Segons Sánchez, “s’ha filtrat un programa electoral que encara no estava acabat” i que s’acabarà de confeccionar i s’aprovarà aquest dimecres al Comité Electoral del PSOE. “El problema és que es donen a conéixer documents abans que s’hagen acabat”, ha afirmat, perquè el PSOE “a vegades és massa transparent”.

Sánchez ho ha explicat en referència a la polèmica que s’ha generat després que eldiario.es i la Cadena Ser es feren ressò aquest dimarts del programa electoral socialista, d’on havien “caigut” els plantejaments que el PSOE havia assumit en els últims anys respecte a Catalunya. Així, el programa del PSOE per al 28A assumia explícitament la declaració de Granada del juliol del 2013 i la declaració de Barcelona del juliol del 2017, que apostaven per un model federal i el reconeixement de la plurinacionalitat de l’Estat, però aquests dos punts no apareixien al programa electoral que es va conéixer aquest dimarts.

“Clar que incorporarem la declaració de Granada i la de Barcelona al text programàtic”, ha assegurat el líder socialista, així com “altres qüestions que també tenien a veure amb drets civils”.

Segons afirmaven eldiario.es i la Cadena Ser, el programa electoral del PSOE per a les eleccions del 10N elimina la promesa de més autogovern per a Catalunya i incorpora el rebuig a un referèndum, mentre que el 28A els socialistes es comprometia a “les reformes necessàries per a un nou impuls de l’autogovern” de Catalunya. En el document filtrat aquest dimarts la frase desapareixia i el programa es limitava a plantejar “la millora de la col·laboració institucional i de totes les comunitats autònomes” i un model autonòmic que “reconeix la diversitat a partir de la unitat”.

En canvi, sí que s’introdueix una referència que tanca la porta a negociar un referèndum: “No hi ha lloc per a un referèndum d’autodeterminació, que el Tribunal Constitucional ha considerat contrari a la Constitució i que, des d’una perspectiva política, provoca el trencament de la societat”. També havia desaparegut del text la referència a una reforma de la Constitució per tal de construir un estat més federal i, en canvi, parlava d’un model d’estat “integrador”.

Comparteix

Icona de pantalla completa