Sánchez es desplaça a Barcelona i Torra s'ofereix per a reunir-se "avui mateix" aprofitant la visita

El president català respon la carta que el seu homòleg espanyol li ha enviat aquest dilluns i li retreu que no haja agafat el telèfon dues vegades
21 octubre 2019 10:52h
A través d'una carta, Torra retrau a Sánchez que no haja agafat el telèfon les dues vegades que li ha telefonat durant aquest cap de setmana i ha afegit que "no és un bon signe de voluntat de diàleg". Imatge d'arxiu. / DAVID ZORRAKINO, EUROPA PRESS

BARCELONA (ACN). El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, s'ha oferit a Pedro Sánchez per a reunir-se "avui mateix" amb ell aprofitant que el president del govern espanyol en funcions estarà a Barcelona per a visitar agents ferits. A través d'una carta, Torra retrau a Sánchez que no haja agafat el telèfon les dues vegades que li ha telefonat durant aquest cap de setmana i ha afegit que "no és un bon signe de voluntat de diàleg". 

Com a resposta a la carta que Sánchez li ha enviat aquest mateix dilluns, Torra respon amb el que són per a ell les "obligacions d'un governant": respectar i fer respectar els drets humans, civils i polítics dels ciutadans; propiciar el diàleg entre aquells que pensen diferent, i la recerca d'eixides democràtiques i pacífiques als conflictes polítics.

Per la seua banda, Sánchez en la carta demana tres coses a Torra: una condemna de la violència "de forma rotunda", emparar les forces de seguretat que la combaten i evitar la discòrdia civil. Es tracta, segons el president espanyol en funcions, de les tres condicions que ha de complir un governant "si vol ostentar amb dignitat la representació de la seua comunitat davant de qualsevol interlocutor".

Torra, en primer lloc, situa el deure de respectar i fer respectar els drets humans, civils i polítics dels ciutadans. "L'estat espanyol té signats els tractats internacionals de referència en matèria de drets humans i civils. A Catalunya s'han vulnerat aquests drets de manera sistemàtica per raons ideològiques", ha lamentat.

En segon lloc, el president català fixa com a "responsabilitat prioritària" d'un president de govern "propiciar el diàleg entre els que pensen diferent" i afegeix que "l'absència de diàleg, la imposició del silenci o la repressió de la lliure expressió afavoreixen la fractura social i el deteriorament de la convivència".

Finalment, Torra avisa Sánchez que no donar "sortides democràtiques" als conflictes és un "símptoma d'involució" en un estat modern en el si de la Unió Europea.

Després de posar-se a la seua disposició per mantindre una reunió aquest dilluns aprofitant que Sánchez es desplaça a Barcelona per a visitar agents de la policia ferits en els aldarulls dels darrers dies, Torra li avança que es tornarà a posar en contacte amb ell telefònicament.

De fet, segons han explicat fonts de la presidència, aquest dilluns al matí el cap de gabinet del president Torra ha telefonat el cap de gabinet del president Sánchez, però aquest no li ha respost la telefonada. Així doncs, li ha enviat un missatge demanant una reunió hui mateix. Segons aquestes mateixes fonts també s'ha trucat via secretàries i des de La Moncloa els han respost que no els podia atendre perquè el cap de gabinet està atenent trucades i en reunions.

Sense resposta

Sánchez no ha contestat el telèfon a Torra ni dissabte ni diumenge, però aquest dilluns li ha respost per carta amb el mateix missatge que ha anat repetint en els darrers dies: demanar que el president Torra faça una condemna "rotunda" de la violència. Aquesta és la condició que manté per establir un diàleg amb el president català després d'una setmana de tensió i aldarulls als carrers.

El també candidat del PSOE a les eleccions del 10N assenyala a Torra que el primer deure de qualsevol responsable públic és vetlar per la seguretat dels ciutadans i de qualsevol espai públic o privat davant de conductes violentes. I ha afegit que el segon deure és preservar la convivència entre tots els integrants de la societat civil i "evitar la fractura" de la seua comunitat. "La seua conducta s'ha mogut en els passats dies justament en sentit contrari", li ha retret Sánchez.

Segons el president espanyol en funcions, Torra ha evitat condemnar de manera "inequívoca" les conductes violentes que s'han manifestat amb "virulència" i "assiduïtat" en diferents punts de Catalunya en els darrers dies. També li ha retret que haja "girat l'esquena" a les forces i cossos de seguretat autonòmics i estatals "que protegeixen l'ordre públic amb gran professionalitat i exposant-se a grans riscos". I, en tercer lloc, també ha criticat que el president català "haja ignorat" més de la meitat dels catalans "simplement perquè no comparteixen els seus propòsits" i no s'haja comportat com el president de tots els catalans.

En canvi, des del Palau de la Generalitat defensen que el president Torra ha condemnat la violència diverses vegades tant des del Parlament com des del Palau a través de declaracions institucionals.

next