Rut Pérez, de Ciutadans: "Si van assassinar Companys, va ser perquè va eliminar un estat constitucional"

La cap de llista de Ciutadans Cantàbria per al Senat assegura en una tertúlia radiofònica que el president català afusellat pel franquisme va ser assassinat per "eliminar un estat constitucional que hi havia en aquell moment"
15 octubre 2019 19:50h
Rut Pérez és la cap de llista de Ciutadans al Senat per la circumscripció de Cantàbria. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La cap de llista de Ciutadans Cantàbria al Senat en les eleccions generals del 10N, Rut Pérez, ha afirmat que l'expresident de la Generalitat de Calunya Lluís Companys, afusellat pel franquisme el 15 d'octubre del 1940, va ser assassinat "perquè va eliminar un estat constitucional que hi havia en aquell moment".

Pérez ha realitzat aquestes declaracions en una tertúlia radiofònica de l'emissora Teiba FM recollides per El Diario de Cantabria, un espai que ha compartit junt amb el diputat del PSOE en el parlament càntabre del PSOE Javier García-Oliva, el de Vox Armando Blanco i el diputat del PP al Congrés Diego Movellán.

"Crec que el més greu de tot açò és que [els líders independentistes] tracten de traure un rèdit electoral de ser les víctimes d'un estat injust", ha afirmat. "No sé si espantar-me de les declaracions que feien quan aquest matí parlaven de Companys. Jo estic perplexa, perquè utilitzen la història d'una manera que ni ells mateixos coneixen, perquè si a Companys el van assassinar, va ser perquè el que va fer va ser eliminar un estat constitucional que hi havia en aquell moment", ha afegit.

Lluís Companys va declarar la independència de Catalunya el 1934, en temps de la Segona República, motiu pel qual va ser empresonat pel delicte de rebel·lió fins a l'any 1936 en què va ser amnistiat i va tornar a ser president. Quan va arribar el cop d'estat militar de Franco, s'hi va oposar, motiu pel qual va exiliar-se quan la Guerra Civil ja estava perduda.

El 13 d'agost del 1940 va ser detingut per la Gestapo (la policia secreta de l'Alemanya nazi) a França. Després d'això, va ser entregat a la dictadura franquista, qui va decidir sentenciar-lo a mort després d'un judici sumaríssim.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next