Rufián reclama diàleg a Sánchez: "Per a poder donar la mà a algú cal que hi haja algú a l'altra banda"

El portaveu d'ERC al Congrés defensa que el seu grup és "imprescindible per a la governabilitat d'aquest país" i demana al PSOE i Podem que el tinguen també en compte per a arribar a un acord
23 juliol 2019 09:25h
EDUARDO PARRA, EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El debat d'investidura s'ha représ aquest dimarts al matí després que dilluns acabara la sessió passades les 20.30h. El primer a intervindre aquesta jornada ha sigut el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián. 

Rufián ha retret que el discurs del candidat socialista, Pedro Sánchez, evitara la qüestió territorial i, també, que demanara al PP i Ciutadans que s'abstinguen. "Vosté no té la majoria absoluta i no la tindrà. Què fa demanant l'abstenció a la dreta, a Ciutadans i al PP?", ha qüestionat el polític català, que ha afegit: "Què fa ignorant-nos a nosaltres? Dues hores de discurs d'investidura i només tres segons als seus hipotètics socis i zero segons a Catalunya, el principal problema polític que té sobre la taula."

El diputat d'ERC ha acusat Sánchez de ser aquest dilluns "un irresponsable i un negligent". "Els elefants que vosté ahir va ignorar som bandada i hauria de fer una reflexió", ha etzibat Rufián. 

Per a Rufián, aquesta ha de ser la legislatura "contra el feixisme i de resolució del problema català" i s'ha mostrat confiat que estan en disposició de fer-ho: "Si no ho aconseguim, mereixem que els fills d'Aznar i de Don Pelayo ens passen per sobre". "Estem condemnats a entendre'ns. El meu oferiment és aquest: entenguem-nos", ha manifestat, i ha preguntat a Sánchez si la seua formació també es vol posar d'acord amb ERC.

El portaveu republicà ha demanat també que la cambra fora conscient de "l'enorme esforç que està fent" el seu grup. "Siguen conscients de l'enorme exercici de responsabilitat que estem fent no parlant des de l'estómac, perquè l'estómac ens demana una altra cosa", ha argumentat.

"Nosaltres hui estem donant una oportunitat històrica a la paraula enfront de l'odi. Si nosaltres som capaços, vostés també haurien de ser-ho", ha continuat Rufián, qui ha advertit a Sánchez que "estan jugant a la ruleta russa de donar una segona oportunitat a Casado, Rivera i Abascal". A més, ha reivindicat que ERC és "imprescindible per a la governabilitat d'aquest país". "Han de parlar amb nosaltres", ha reclamat per a, tot seguit, presentar un paquet de mesures i propostes nacionals, econòmiques i socials. Entre elles, una mesa de diàleg amb totes les sensibilitats polítiques catalanes.

Ja cap al final d'aquesta primera intervenció, Rufián ha argumentat que té "l'enorme honor i responsabilitat de defensar un partit amb 88 anys de trajectòria impol·luta". "No subestimen la nostra fortalesa i la nostra determinació. Som el fruit de moltes derrotes, però també la llavor de moltes victòries", ha descrit.

I, finalment, l'apel·lació més directa: "Per a poder donar la mà a algú cal que hi haja algú a l'altra banda; per a votar un acord, cal que existisca un acord".

next