Rights International Spain alerta l'ONU sobre la creació de delictes a l'Estat per a "penar" protestes pacífiques

L'ONG veu amb preocupació "l'alt nombre de condemnes" per enaltiment del terrorisme a l'estat espanyol
4 novembre 2019 12:30h
Aquest informe, que recull els problemes en la protecció dels drets civils i polítics a Espanya, també destaca la "persecució" de "creacions artístiques" amb condemnes per terrorisme. / MARINA LÓPEZ. ACN

BARCELONA (ACN). Rights International Spain ha alertat el Comité de Drets Humans de les Nacions Unides sobre l'existència de delictes al codi penal espanyol "creats ad hoc per a penalitzar accions de protesta social pacífica". L'ONG, que treballa en l'àmbit dels drets civils, ha traslladat aquesta preocupació de cara al pròxim examen sobre drets humans de l'ONU que ha de passar l'estat espanyol el gener del 2020 i vol que l'òrgan reclame a Espanya la reforma de la Llei de Seguretat Ciutadana i el codi penal espanyol per a "protegir i garantir l'exercici de les llibertats de reunió i expressió". L'entitat també denuncia "l'alt nombre de condemnes" per enaltiment del terrorisme a l'estat espanyol, així com el concepte "excessivament ampli" d'aquest crim.

Aquest informe, que recull els problemes en la protecció dels drets civils i polítics a Espanya, també destaca la "persecució" de "creacions artístiques" amb condemnes per terrorisme. L'ONG creu que això ha generat un "fort impacte sobre els límits cada cop més reduïts de la llibertat d'expressió" i un "augment de l'autocensura".

"L'Estat ha de ser instat que qualsevol restricció de la llibertat d'expressió i reunió siga necessària, proporcional i justificada", exigeix l'entitat, que no fa cap menció a la situació a Catalunya en aquest document sobre drets fonamentals que enviarà a l'ONU.

Policia i presons

Rights International Spain critica davant l'organisme internacional la manca d'un "mecanisme independent i imparcial" per a revisar les actuacions policials" a l'estat espanyol. També denuncia l'ús del règim d'incomunicació a les presons o els perfils racials i ètnics de la policia, entre d'altres.

Per això, demana a l'ONU que recomane a l'Estat que garantisca la investigació de "qualsevol acte de brutalitat o ús desproporcionat de la força" per part dels cossos policials.

"Cal recomanar també a l'estat espanyol que implemente programes de capacitació i formació perquè tots els agents de policia coneguen els estàndards de drets humans en matèria d'ús proporcionat de la força en manifestacions", afegeix el document.

Dictàmens de l'ONU


Rights International Spain denuncia l'incompliment per part de l'estat espanyol de dictàmens del Consell de Drets Humans de l'ONU o d'altres òrgans vinculats al Tractat de Drets Humans. Per exemple, destaca que no s'ha complit amb la resolució d'aquest 2019 del Comité sobre les tortures que va patir un membre d'ETA. No menciona la petició d'alliberament dels presos independentistes del Grup de Treball contra les detencions arbitràries vinculat a l'ONU.

Així, reclama que l'Estat adopte un protocol per a complir amb els dictàmens dels comités de protecció de drets humans de l'ONU, incloeses pautes per a la reparació adequada als interessats.

Procés a l'ONU

Amb el lliurament d'aquest informe a l'ONU, l'ONG aporta documentació addicional perquè es tinga en compte de cara l'Examen Periòdic Universal (EPU), que Espanya passarà al Consell de Drets Humans el gener del 2020. La revisió o examen pot incloure informes per part d'entitats no governamentals de tot el món en relació amb el respecte als drets humans i les llibertats fonamentals a l'estat en qüestió. International Trial Watch o el Col·lectiu Praga també han presentat aquest any els seus informes a l'Alt Comissionat.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next