Ribó i Gómez rebaixen la tensió i reiteren la seua voluntat per un acord de govern

L'alcalde confia a tancar un pacte la setmana que ve per a poder convocar el 17 de juliol el ple en què es determinaran les àrees de govern
5 juliol 2019 06:00h
Els líders dels tres partits han declarat sobre l'estat de les negociacions a l'Ajuntament de València. / EFE

VALÈNCIA. L'alcalde de València, Joan Ribó i la portaveu municipal del PSPV, Sandra Gómez, han iniciat una rebaixada de la tensió que podria suposar un principi de desgel de les negociacions a l'Ajuntament de València. La necessitat de començar a avançar postures ja és quasi urgent: només queden 13 dies per al ple d'organització. Però aquesta última setmana no oferia bons pronòstics; l'últim episodi va fer saltar les alarmes sobre el futur pacte de La Nau. Aquest dijous, el PSPV i Compromís van donar senyals sobre el fet que esperen reprendre les trobades i, segons l'alcalde de València, entre aquesta setmana i la que ve, València ja podrà celebrar que compta amb un acord de govern.

Des de les dues formacions són conscients que el temps apremia; segons passades declaracions de Joan Ribó, l'acord ja hauria d'haver estat tancat per a aquesta setmana. Per aquesta raó, l'alcalde assenyala dues cites d'aquest divendres, als seus ulls, importants per a la bona marxa de les reunions: la reunió de portaveus i la Junta de Govern Local. Ambdues trobades podrien contribuir a un acostament de postures entre el PSPV i Compromís. No obstant això, els difícils encaixos entre els models de govern que planteja la coalició valencianista i el model Botànic que defensen els socialistes ha entrebancat el futur acord de govern. 

Després que aquest dimarts ambdues formacions es van exigir mútuament "gestos de lleialtat" i que la possibilitat de pacte trontollara perillosament, dijous es van emplaçar a continuar amb l'acord i a les reunions. Els representants de les dues formacions van mostrar postures més conciliadores i s'instaven a seguir treballant per aquest ambicionat govern de coalició. 

"Per descomptat que hi ha esperança", explicava l'alcalde, convençut sobre la possibilitat d'acord. Ribó remarcava la proximitat de la data del ple d'organització del 17 de juliol, ja que per a convocar-lo cal "tenir els papers clars". Uns "papers" que es reproduiran en una estructura de govern encara per determinar i en la qual la figura de la vicealcaldessa i el repartiment del 50% en la Junta de Govern –com plantegen els socialistes– continua sent una pedra en la sabata per a la coalició. Des de Compromís, porten reiterant des dels inicis que aquesta proposta no seria representativa dels vots del 26M. 

D'altra banda, respecte a aquests gestos de lleialtat que exigia Sandra Gómez aquest dimarts, l'alcalde sí que assenyalava que no sabia molt bé a què es referia. Malgrat això, reiterava que volen seguir treballant per un govern de coalició. "Estem disposats a fixar la data de la pròxima reunió", recalcava Ribó. Una posició més conciliadora respecte a aquesta exigència de "confiança" que va haver entre les dues formacions a partir de les acusacions pel suposat pacte entre Compromís i el PP de la pujada dels salaris dels càrrecs públics. Un acord que, segons els al·ludits, va tindre lloc en la Junta de Govern Local. 

Sandra Gómez critica la situació de "bloqueig" en què es trobaven

Gómez també es mostrava proactiva respecte a un govern de coalició entre les dues parts. "L'esperança és l'últim que es perd", afegia la portaveu socialista, preguntada sobre si l'acord es produiria a temps. Després d'aquests "dies de reflexió", Gómez reafirmava la seua voluntat per "treballar" per un govern de coalició i que estarien "encantats" si existeix aquesta voluntat també per part de Compromís. 

Preguntada sobre els gestos de "lleialtat" que ella mateixa demanava, es mantenia en la postura que no volien "seguir alimentant" un "espectacle públic" que no beneficiava la imatge "dels dos partits". "Estava generant una indecisió en els votants progressistes perquè no hi havia propostes en les quals s'avançara", explicava Gómez. Al seu parer, estaven traslladant una imatge de "bloqueig". Això sí, no concretava ara quin era el següent pas que han de donar les dues formacions per a avançar, amb "solucions i respostes reals".

Per al PSPV, la línia roja que mantenen des que van començar les negociacions és un model a imatge i semblança del Botànic. Un govern, segons Sandra Gómez, on les dues forces se senten "representades" i "còmodes". A més, des de la formació, dimarts insistien que allò que es plantejava en la mesa de negociació després no era el mateix que es presentava en l'opinió pública.

Des de l'oposició, amb recel

Les acusacions del PSPV van col·locar una altra figura dins del tauler de joc: la portaveu del Partit Popular, María José Català, que involuntàriament va passar a convertir-se en diana per suposadament haver pactat la pujada de salaris amb Ribó. Respecte a les negociacions a l'Ajuntament, aquest dijous la regidora popular afirmava que no veia indicis d'aquest possible pacte. Català també volia ressaltar la seua preocupació perquè s'estigueren posant per davant les "butaques" al benestar de les persones.

A més, la portaveu popular titllava de "crònica d'una mort anunciada" el govern resultant del futur pacte de La Nau –o del Rialto, a falta tant d'acord com d'un nom per a designar-lo–". Desmentir o corroborar aquestes afirmacions està en mans ara de les comissions negociadores, que hauran d'arribar a l'esperat pacte al llarg d'aquesta setmana i la que ve. Tot i això, podrien arribar als terminis que marca el calendari: ple d'organització el 17 de juliol i ple ordinari el 31 de juliol. 

next