Ribó assegura que l'EMT ha fet un requeriment a CaixaBank perquè retorne els diners defraudats

L'alcalde de València també apunta que l'entitat bancària implicada no va seguir els protocols ni la legislació vigent
24 octubre 2019 16:48h
Ribó també ha anunciat que l'administració local es personarà en la causa judicial. / DLV

VALÈNCIA. L'alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat que l'Empresa Municipal de Transports ha fet un requeriment a CaixaBank perquè l'entitat bancària retorne els diners defraudats en l'estafa dels quatre milions d'euros. A més, Ribó ha indicat aquest dijous que sense "l'activitat" de la cap d'administració de l'Empresa Municipal de Transports (EMT), el frau de quatre milions d'euros a l'EMT no s'hauria produït.

"L'entitat bancària corresponent no va complir ni els protocols ni la legislació. Hi ha legislació a Espanya de prevenció de la corrupció i hi ha un lloc al qual van anar els diners, Hong Kong, que està en la llista de paradisos fiscals", ha exposat. No obstant això, ha asseverat que la qüestió es vol "resoldre" amb el banc "el més amigablement possible" i "de la millor manera possible".

Sobre la treballadora acomiadada, l'alcalde ha assegurat que "és absolutament normal que la cite a declarar". "Crec que podem afirmar que sense el seu treball i activitat aquest frau no s'hauria produït", ha assenyalat el primer edil, que ha reiterat que l'"objectiu" del consistori i de l'EMT és recuperar els diners defraudats. Ribó també ha anunciat que l'administració local, com a propietària del "100% de les accions" d'aquesta companyia pública d'autobusos, es personarà en aquesta causa. 

Ribó s'ha pronunciat així després de presidir l'acte de commemoració del Dia de la Policia Local, preguntat per la decisió del jutjat d'instrucció número 18. "És normal. He pogut llegir la seua declaració jurada –la de l'extreballadora–, crec que ací hi ha uns indicis claríssims de culpabilitat", ha agregat. Ha matisat que és "el jutge" i no ell qui "ha de jutjar" l'ocorregut però ha insistit que "si no s'hagueren donat aquestes actuacions, el frau no s'hauria produït". 

Així, ha considerat que en l'estafa detectada en l'EMT hi ha "dues peces fonamentals, aquesta –en al·lusió a l'ex empleada– i la de l'entitat bancària" a través de la qual es van fer les transferències que reclamaven els estafadors. "Si els dos hagueren actuat com toca, segons els protocols, res del frau s'hauria produït", ha reiterat l'alcalde. 

A més, preguntat per les irregularitats laborals amb la cap de gestió, Ribó ha afirmat que "mantindre la signatura mancomunada no vol dir res respecte a aquest frau". "No té res a veure amb la signatura mancomunada. Si s'haguera utilitzat, no hauria passat. Així de senzill", ha dit respecte a la falsificació de signatures feta pels estafadors. "Si la signatura haguera passat per ella, no hi hauria hagut frau", ha subratllat.

Així mateix, ha agregat que "el frau s'ha produït perquè algú ha facilitat unes signatures que s'han pogut falsificar i ha infringit d'una manera molt clara els procediments –de control– que s'havien plantejat el 2017". 

D'altra banda, preguntat per les demandes que fa l'oposició municipal perquè el regidor i president de l'EMT, Giuseppe Grezzi, i el gerent de l'entitat, Josep Enric García, deixen les seues responsabilitats, Joan Ribó ha dit que "pot fer i dir tot el que vulga" i ha apuntat que des del govern local se li facilitarà "tot al que legalment tinga dret". 

L'alcalde ha destacat que va convocar el ple extraordinari que va reclamar el PP i al qual van donar suport Ciutadans i Vox sobre l'EMT "ràpidament". També ha recordat que en eixa sessió es va acordar, per mitjà d'una esmena de l'equip de govern, introduir mesures per a millorar "els mecanismes de seguretat" en les actuacions municipals relacionades amb les noves tecnologies i que compareixerà en la sessió ordinària d'octubre per a parlar d'aquesta companyia després del frau. 

Requeriment al banc

Joan Ribó ha reiterat que l'"objectiu" del govern local i de l'EMT és "molt clar: que els diners tornen" i ha assegurat que es treballa en aquesta línia i que no es renunciarà a aquesta idea. Preguntat per si l'Ajuntament preveu, en cas que no es recuperen els diners defraudats, augmentar la seua aportació a l'EMT en els pressuposts del 2020, Joan Ribó ha dit que no recuperar els quatre milions és una "hipòtesi" que no s'ha plantejat perquè l'"objectiu és que tornen". Així mateix, ha avançat que l'aportació municipal a la companyia pública d'autobusos "serà la prevista" abans de produir-se el frau. "Això és clar, rotundament", ha dit. 

Així mateix, preguntat per la petició de Ciutadans per a celebrar el ple sobre l'Estat de la Ciutat, Joan Ribó ha assenyalat que "això no està contemplat en el reglament". Ha afirmat que aquest "diu taxativament que es farà un ple en l'últim trimestre de l'any exceptuant l'any electoral, que és aquest", 2019. "Em sembla molt bé que ho demane però si ho demana, ha de fer-ho pels conductes reglamentaris que hi ha", ha declarat.

next