La responsable de l'Open Arms adverteix que la situació es farà "més difícil" com més tarde la resposta 

Des de l'ONG adverteixen que alguns passatgers comencen a patir estrés posttraumàtic després de sis dies navegant
7 agost 2019 10:40h
Els estats competents per a autoritzar el desembarcament són Malta i Itàlia. / OPEN ARMS

VALÈNCIA. La cap de missió del buc de l'ONG Proactiva Open Arms, Anabel Montes, ha assegurat que la situació dels 121 migrants rescatats fa sis dies és estable, però ha admés que el temps no juga al seu favor a causa de la pressió psicològica a la qual estan sotmesos.

L'embarcació es troba actualment a 28 milles de l'illa de Lampedusa a l'espera que Itàlia o Malta els permeten entrar en port segur. "Estem aguantant, les 121 persones rescatades estan estables però, com més tarde a arribar una resposta, és possible que la situació es transforme en una mica més difícil, després de tot el camí que porten recorregut aquestes persones", ha explicat Montes en una entrevista a Onda Cero.

La responsable de l'Open Arms ha insistit que els estats competents per a autoritzar el desembarcament són Malta i Itàlia, i ha instat que complisquen els acords internacionals. Respecte a l'estat espanyol, ha assegurat que des del vaixell se'ls ha comunicat la situació perquè és el seu estat de bandera i que no s'ha produït més comunicació. En qualsevol cas, Montes ha explicat que el que pot fer l'Estat és "intercedir perquè puguen desembarcar però en la zona competent".

Segons ha indicat, la tripulació de l'Open Arms es troba en espera. Si Itàlia i Malta continuen negant-se a rebre el vaixell hauran de sol·licitar anar a altres ports segurs, com ara França o Grècia. Montes ha explicat que l'objectiu és el compliment de les lleis i els acords internacionals. "Després, la distribució de les persones competeixen als estats", ha conclòs. 

Per la seua banda, el fundador de l'ONG Proactiva Open Arms, Òscar Camps, ha advertit aquest dimecres que alguns dels passatgers comencen a patir estrés posttraumàtic després de sis dies a bord del buc, "després d'haver viscut en els horribles camps de detenció libis".

En aquest sentit, Camps ha asseverat que la seua activitat es desenvolupa sota el paraigua del dret marítim i que si tenen un problema greu, entraran a Itàlia amb l'empara d'aquesta norma. Preguntat sobre l'actuació del govern espanyol, ha exposat que l'Estat mai els ha negat un port però que després han pagat la conseqüències: "Des del seu despatx ens van tallar les hores de navegació, ens van prohibir moltes activitats".

Sobre la seua opinió que el president en funcions, Pedro Sánchez, acollira el buc Aquarius a València i ara haja amenaçat –segons ells– l'Open Arms amb multes, ha valorat: "Els polítics es mouen per impulsos polítics i mediàtics. En aquell moment, [la situació] el comprometia políticament".

next