Diari La Veu del País Valencià
Les relacions entre el valencianisme i el feminisme, objecte de reflexió per a Nexe i l’ACV Tirant lo Blanc

VALÈNCIA. La Fundació Nexe celebra aquest divendres i dissabte a l’Adeit (València) el I Workshop Feminisme i Sobiranies. L’objectiu d’aquestes jornades és reflexionar des de la perspectiva feminista les interseccionalitats entre el valencianisme i el feminisme.

Les feministes analitzaran al llarg d’aquests dos dies les diverses sobiranies a les quals especialment les dones s’han d’enfrontar: des d’allò més evident com és la sobirania col·lectiva –el dret a decidir com a poble o comunitat– però també en els aspectes més íntims de l’apoderament, tot reflexionant sobre l’apropiació del propi cos i la sexualitat, així com l’apoderament personal, és a dir, identitari.

“En aquests temps de confrontació, de blanc o negre, pensem que calen veus que aprofundisquen en el pensament polític, des del feminisme com a eina fonamental de transformació social i des de la nostra realitat com a valencianes”, afirma la coordinadora del Lab de Feminisme, Reis Gallego.

En el debat participaran dones de renom de tot l’estat espanyol, així com diverses personalitats públiques. Escriptores reconegudes com Bel Olid, Maria Llopis, Jule Goicoextea i Mercedes Fernández-Martorell seran les ponents junt amb l’experta en economia feminista Carmen Castro, la sociòloga Iolanda Fresnillo i la doctora en Comunicació Audiovisual i especialista en gènere Montserrat Hormigos. Totes elles reflexionaran juntament amb el públic assistent al voltant dels tres eixos del congrés –íntim, privat i públic–, tot des del pensament feminista.

A més, les jornades compten a una secció de comunicacions acadèmiques i hub-pòsters que abasten tots tres àmbits en què s’han dividit les jornades. Aquestes presentacions compten amb la supervisió del comitè avaluador de les professores de la Universitat de València Alícia Villar i Vicenta Tasa.

Les jornades comencen aquest divendres, 8 de novembres, a les 15 hores, amb la benvinguda de la regidora d’Igualtat d’Ajuntament de València, Lucia Beamud, i la ponència inaugural de la coordinadora del Lab, just coincidint amb el tancament de la campanya electoral. Tot i que la coincidència és casual, des de l’organització creuen que és un bon moment per a portar a la reflexió una societat que intenta crispar des d’un eix centre-perifèries. “Nosaltres, les valencianes i els valencians, hem de marcar el nostre discurs, lluny d’un debat estèril que ens menysté i ens perjudica”, afirma Gallego.

“Des de la Fundació Nexe i l’ACV Tirant lo Blanc pensem que les feministes valencianes tenim molt a dir en aquests moments en què alguns, des dels seus interessos partidistes, practiquen la regressió de la democràcia”, continua Gallego. I conclou, tot citant Simone de Beauvoir: “Bastarà una crisi política, econòmica o religiosa perquè els drets de les dones tornen a ser qüestionats”.

Comparteix

Icona de pantalla completa