Diari La Veu del País Valencià
Referèndum pactat i llibertat per als presos polítics: la proposta del Bloc per a solucionar el conflicte català

VALÈNCIA. El Bloc Nacionalista Valencià s’ha sumat a les múltiples veus que reclamen “diàleg” per a solucionar el conflicte polític català. El passat dissabte, el Consell Nacional del partit –màxim òrgan entre congressos– va aprovar una proposta de resolució “a favor del diàleg i la democràcia com a única via per a resoldre el conflicte polític a Catalunya”.

Aquesta proposta de resolució, pactada pel corrent intern Bloc i País i la direcció del partit, insta el govern espanyol a actuar per a fer del diàleg “l’únic camí per a cercar un acord que permeta a la majoria del poble català decidir quin vol ser el seu futur polític”. Malgrat que en el comunicat de premsa distribuït dissabte als mitjans, el Bloc feia al·lusió de manera genèrica al “diàleg” i la “democràcia”, el text aprovat pel Consell Nacional va més enllà.

A més de condemnar “la injusta” sentència pel referèndum de l’1 d’octubre del 2017, el Bloc considera que la resolució del Tribunal Suprem “posa en perill qualsevol protesta organitzada encara que siga pacífica i no violenta”. Tanmateix, el Bloc –segons consta en el text aprovat– reitera la seua “defensa del dret a decidir del País Valencià i de la resta de pobles d’Europa i el món” alhora que “rebutja com ha fet sempre la judicialització i repressió de l’exercici d’aquest dret a Catalunya”.

Malgrat que dirigents com Joan Baldoví sí que havien mostrat la seua disconformitat amb una sentència “desproporcionada”, en paraules del representant de Compromís al Congrés, la proposta de resolució aprovada pel Bloc va més enllà i la formació nacionalista reclama al govern espanyol “l’amnistia dels presos i preses polítics condemnats per organitzar un referèndum com a pas cap a una solució democràtica per a Catalunya”.

Com ja va reclamar el corrent Bloc i País el passat 14 d’octubre, el Consell Nacional va aprovar “la defensa del diàleg com a únic camí cap a una solució acordada i democràtica per a Catalunya” que tinga com a element central de la negociació “la necessitat d’un referèndum pactat tal com s’ha fet a altres llocs d’Europa”.

Els altres dos punts de la proposta de resolució reivindiquen “la defensa dels drets democràtics de llibertat d’expressió i manifestació com a pilars de qualsevol societat democràtica” i la necessitat que el “diàleg polític que substituïsca la judicialització i la repressió del conflicte polític”.

Concentracions arran de la sentència

Tot i que el dissabte en el Consell Nacional el Bloc va oficialitzar la seua postura respecte a la situació que es viu a Catalunya arran de la publicació de la sentència del cas Procés, durant la passada setmana a les concentracions convocades es va veure alguns representants del partit. Malgrat que la formació no es va sumar de manera oficial a les protestes, afiliats com la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó; la diputada a les Corts, Mònica Àlvaro, o l’exeurodiputat, Jordi Sebastià, sí que van participar en les concentracions. També altres membres de Compromís com el diputat Josep Nadal hi van assistir.

Comparteix

Icona de pantalla completa