La justícia no localitza el 'recaptador' del cas Emarsa per a citar-lo per al judici de l'Audiència Nacional

L'empresari Jorge Roca Samper ja va estar en parador desconegut fins al 2015, quan la Interpol el va detindre a Moldàvia 
1 juny 2019 06:00h
Roca Samper va ser condemnat a sis anys de presó per un delicte de malversació de cabals públics i a tornar 10 milions d'euros a la Generalitat, solidàriament amb la resta d'implicats. Imatge d'arxiu. / POOL

VALÈNCIA. Agafa els diners i corre. No es tracta de la pel·lícula de Woody Allen, però sí que és de pel·lícula el que està passant amb les darreres peces del cas Emarsa. El principal implicat, el 'recaptador' dels 10 milions en diners públics que es van repartir amb la gestió de la depuradora de Pinedo, Jorge Roca Samper, està de moment en parador desconegut per a la justícia. Potser està a Moldàvia, on ja va passar anys allà eludint la justícia per la seua implicació en el cas Emarsa. 

L'Audiència Nacional acaba de posar data al judici que se celebrarà a Madrid per blanqueig de capitals. La citació per a Jorge Roca Samper, l'empresari que interposava les seues empreses per al cobrament i repartiment, no ha arribat a les seues mans. Aquest fet ha propiciat que fonts de la investigació pensen que Roca podria estar pensant a tornar a fugir com va fer el 2012, quan va amagar-se a Moldàvia fins que la Interpol el va trobar amb un passaport fals i el va detindre, l'any 2015. En aquesta ocasió, encara que es diu que pot estar de nou en aquest país de l'est, no hi ha proves que siga així. 

L'Audiència Provincial de València va esperar a jutjar-lo fins al 2016 en la peça principal del cas Emarsa (Empresa Metropolitana d'Aigües Residuals), juntament amb els responsables tant d'aquesta empresa pública com de l'Epsar (Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals) i de l'Emshi (Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics), en temps de govern del Partit Popular. Roca Samper estava en llibertat condicional després d'haver complit la meitat de la condemna, així com la resta dels principals implicats.

En el judici de l'Audiència Nacional, el fiscal acusa Jorge Roca Samper i tres testaferros d'un delicte de blanqueig de diners. Roca Samper utilitzava tres empreses de forma triangular perquè es perdera la pista dels diners cobrats a Emarsa amb factures falses, per a posteriorment blanquejar-los i repartir-los. "Pagament i disposició d'efectiu", en català, era el concepte de les transferències que apareixien des de la seua empresa a Malta fins a l'empresa d'un testaferro a Andorra. Prèviament, havia fet la transferència de València a Malta a través de l'empresa que li cobrava a Emarsa.

La resta d'imputats en l'Audiència Nacional són Vicente G.U. i els seus fills Vicente G.B. i Yolanda G.B. i D. Els comptes d'Andorra estaven a nom d'aquesta família de xicotets empresaris valencians que tenien una tenda d'importació de roba de la Xina i de venda de palmitos. Per a tots quatre, el fiscal demana cinc anys de presó per un delicte continuat de blanqueig de capitals i una multa de quasi dos milions d'euros.

Per part de l'EMSHI, que fa d'acusació particular, es demana tres anys de presó, una multa d'un milió i una indemnització a la Generalitat a través d'EMSHI i EPSAR de 979.642 euros que pertanyen a les arques públiques.

Roca Samper va ser condemnat a sis anys de presó per un delicte de malversació de cabals públics i a tornar 10 milions d'euros a la Generalitat, solidàriament amb la resta d'implicats. En aquest judici van condemnar l'expresident d'Emarsa, Enrique Crespo (10 anys), i el gerent Esteban Cuesta (12 anys). També Enrique Arnal, exdirector econòmic i financer d'Emarsa (8 anys); l'exgerent d'Epsar, José Juan Morenilla (9 anys), i l'informàtic d'Emarsa, Sebastián García Martínez 'Chanín' (7 anys i 6 mesos).

next