Torra canvia el llaç groc de la façana del Palau de la Generalitat per un de blanc amb una franja roja

El president català manté la petició de llibertat per a "presos i exiliats" amb una nova pancarta que està damunt de l'anterior
21 març 2019 11:17h
IOperaris del govern català han posat la nova pancarta a les 10.20 hores, l'endemà que el síndic de greuges, Rafael Ribó, recomanara que de manera "excepcional" retirara els llaços grocs i estelades dels edificis de la Generalitat de Catalunya. / EUROPA PRESS

BARCELONA. El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha canviat el llaç groc per un altre de blanc amb una franja roja a la façana del Palau de la Generalitat. 

Així, Torra ha optat per col·locar una nova pancarta damunt l'anterior amb el mateix lema, però amb el canvi de color del llaç. D'aquesta manera, el president manté la petició de llibertat per a "presos polítics i exiliats". 

Operaris del govern català han posat la nova pancarta a les 10.20 hores, l'endemà que el síndic de greuges, Rafael Ribó, recomanara que de manera "excepcional" retirara els llaços grocs i estelades dels edificis de la Generalitat de Catalunya. A les 10.35 hores s'ha afegit una pancarta a la finestra del costat del balcó amb la frase "llibertat d'expressió".

Torra ha marxat del Palau amb el cotxe oficial a les 9.55 hores cap al parlament català, on aquest dijous al matí a partir de les 10.00 hores ha continuat el ple. Poc després, operaris del govern català han obert el balcó per a col·locar la nova pancarta. Al cap de 15 minuts han fet el mateix amb una finestra del costat del balcó per a posar-hi una pancarta a favor de la llibertat d'expressió.

El president català ja va anunciar a través d'un comunicat aquest dimecres a la vesprada que seguiria les recomanacions del síndic de greuges amb els llaços grocs. Tot i això, el cap del govern ja va avisar que mantindria un "respecte ple" a la llibertat d'expressió, que s'ha traduït finalment en aquesta segona pancarta. Torra va insistir de no donar "cap ordre", com li exigeix la Junta Electoral Central (JEC).

La Junta Electoral Central podria abordar aquesta vesprada els símbols que substitueixen els llaços grocs

La JEC es reuneix hui a partir de les 17.00 hores per a donar resposta a l'incompliment de l'ordre de retirada dels llaços grocs per part de Torra, que no va acatar la decisió de traure'ls dels edificis de la Generalitat en els dos terminis que li va donar l'àrbitre electoral.

En la reunió –que té lloc al Congrés dels Diputats– la JEC podria abordar també els símbols amb què la Generalitat de Catalunya –i alguns ajuntaments– ha substituït els llaços grocs. De moment, segons fonts de la delegació del govern espanyol a Catalunya, la JEC no ha demanat noves imatges sobre els símbols que han substituït els anteriors.

La JEC es reuneix sense la presència dels dos magistrats del Tribunal Suprem que formen part del tribunal que jutja l'1-O al Suprem i tindrà sobre la taula la maniobra de Torra, que ha substituït la pancarta que hi havia a la façana de Palau per una altra de molt similar però que compleix literalment l'ordre donada per la JEC –no hi poden haver estelades ni llaços grocs.

La reunió ha sigut convocada expressament per a donar resposta a Torra un cop va expirar, aquest dimarts, el nou termini que li va donar perquè acatara la petició i després de rebutjar també les al·legacions demanades pel president català. Torra també demanava aclariments i apuntava que estava pendent del posicionament del síndic de greuges.

next