Quines coses perd la gent al metro de València?

Bicicletes, bíblies o bitllets de loteria són alguns dels objectes curiosos que van perdre els usuaris de Metrovalencia durant 2018
18 febrer 2019 14:30h
S'obliden 15 objectes de mitjana al dia. Imatge d'arxiu. / D.L.V.

VALÈNCIA. Ferrocarrils de la Generalitat (FGV) va recollir durant l'any passat un total de 5.642 objectes perduts pels usuaris de Metrovalencia. Aquestes dades suposen que s'obliden 15 objectes de mitjana al dia i 470 per mes, que són guardats com a mínim un mes en les estacions on es custodien i un altre mes més en les instal·lacions de València Sud. Transcorregut aquest període de temps si els seus propietaris no ho han reclamat, s'entreguen a la Policia Local de València.

Els objectes que més apareixen en els metros i tramvies de València són, per ordre, carteres, moneders, claus, motxilles, documentació, telèfons mòbils i paraigües. A més dels citats, crida l'atenció una sèrie d'articles que costa creure que els usuaris s'obliden, com ara bicicletes; crosses; maletes; dosis d'insulina; cadires d'oficina o de rodes; carros de bebé; navalles; càmeres de fotos; uniformes; receptes i informes mèdics; dècimes de loteria; pinso d'animals; escriptures de pis; justificants d'apostes esportives; denúncies del jutjat; una Bíblia i un Alcorà, i, fins i tot, una barbacoa.

Però aquestos articles no es troben de manera homogènia durant l'any, sinó que existeixen èpoques propícies per a perdre determinats objectes. D'aquesta forma, al desembre i al gener, el personal de FGV troba més targetes bancàries per les compres de Nadal; al març, per les Falles, qualsevol tipus d'objecte; al maig, amb l'arribada del bon temps, les ulleres de sol s'obliden en els seients buits, i, a l'octubre, quan el mal temps fa la seua aparició, els paraigües, bufandes i guants han de ser retirats assíduament.

Gràcies als protocols establits per FGV per a la gestió i custòdia d'objectes perduts, la recuperació d'un objecte per part del seu amo durant el període que està registrat en FGV es xifra en un 35,7% i el percentatge restant és entregat a la Policia Local de València o traslladat a un punt verd o de reciclatge, si es tracta d'objectes en evident estat de desgast o deterioració. Pel que fa al temps que es tarda a recuperar un article, varia si existeix algun element identificatiu o si el client el reclama. Si és així, especialment quan es tracta d'un objecte de valor, se sol retirar fins i tot la mateixa jornada de la seua pèrdua.

Procediment a seguir 

Les estacions amb Espai del Client (Colón i Xàtiva); els Centres d'Atenció del Client de Benimaclet i Aeroport, i els Punt del Client (Àngel Guimerà, Empalme, Torrent Avinguda, Marítim-Serradora, i Mislata) són els punts de lliurament i de recollida per part dels usuaris en una primera fase, abans de ser traslladats a la seu central de València Sud.

Transcorregut un mes, els objectes són recollits i portats a una dependència de València Sud per a intentar localitzar l'amo, donar-los de baixa per al seu reciclatge segons el seu estat o entregar-los a l'Oficina d'Objectes Perduts de València transcorregut un altre mes. Es distingeixen els objectes de valor per a donar-los un tracte especial en la cadena de custòdia amb fotografies i una caixa forta.

Els documents oficials (DNI, passaports, etcètera) són entregats a la policia en la major brevetat per a intentar localitzar el seu propietari. Les targetes bancàries són destruïdes a fi de no ser manipulades per tal d'evitar riscos innecessaris. La resta d'objectes que permeten localitzar el seu propietari es realitzen mitjançant seguiments i xicotetes investigacions per part del personal d'Atenció al Client per a aconseguir entregar-los.

Quant als diners en metàl·lic recollit de carteres, bosses o moneders que no ha sigut recuperats pels seus amos, FGV els entrega a entitats benèfiques per a ajudar a sufragar les seues despeses.

next