Puntes de fletxa de 14.000 anys d'antiguitat, els últims descobriments de la Cova la Foia de Vilafranca

Les excavacions del jaciment més antic de la comarca dels Ports han permés la localització més de 600 restes arqueològiques
11 juliol 2019 11:42h
El jaciment la Cova la Foia de Vilafranca és el més antic de la comarca dels Ports. / AJUNTAMENT DE VILAFRANCA

VALÈNCIA. Les noves excavacions al jaciment arqueològic de la Cova la Foia de Vilafranca (els Ports) han permés el descobriment noves eines lítiques fabricades en pedra. En concret, s'han localitzat puntes de fletxa i raspadors que s'utilitzaven per a adobar les pells dels animals caçats. 

Inés Domingo, investigadora de la Universitat de Barcelona, i Dídac Román, codirector de l'excavació i investigador de la Universitat Jaume I, es troben juntament amb un grup d'estudiants i acabats de graduar de diversos punts de l'Estat realitzant la cinquena campanya d'excavacions. Segons assenyala Román, aquest jaciment és el més antic datat fins hui a la comarca dels Ports; concretament, té 14.000 anys d'antiguitat i forma part de l'època final del paleolític.

Tots dos investigadors destaquen la riquesa en eines lítiques trobades. En la present campanya, treballant en una única capa de 5 centímetres de profunditat, s'han trobat més de 600 restes. Més enllà de les puntes de fletxa i els rascadors, els diferents descobriments i la varietat de les restes trobades permeten als investigadors afirmar que, encara que eren pobladors nòmades, els homes i dones que van viure a la Cova la Foia van passar allí llargues temporades. 

Aquesta gran varietat és la que fa a Domingo assenyalar que, encara que al principi estava pensat acabar amb les excavacions l'any vinent, pot ser que el termini s'allargue. Segons la investigadora, per a entendre tot el jaciment i la vida d'aquells primers pobladors "igual queden 3 o 4 anys". 

En els treballs a la Cova la Foia també col·labora l'Ajuntament de Vilafranca, qui ofereix manutenció i allotjament a tots els implicats en els treballs de recerca i recuperació. 

next