Puigdemont demana a Llarena la retirada de l'euroordre i que s'aparte de la causa per manca "d'imparcialitat"

La defensa de l'expresident català presenta un escrit on reclama al jutge instructor que arxive la causa i que declare que no se'l pot detindre
26 desembre 2019 17:15h
La defensa de Puigdemont reclama a Llarena "que deixi sense efecte l'ordre nacional de recerca, captura i ingrés a presó", així com "les ordres europea i internacional de detenció emeses" perquè, al seu entendre, han estat dictades "sense fonament legal i sense la prèvia autorització del Parlament Europeu". / ALAN RUIZ TEROL, ACN

MADRID. L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont ha registrat un escrit al Tribunal Suprem on reclama al jutge instructor de la causa de l'1-O, Pablo Llarena, que aplique el criteri que recull la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i que li retire l'ordre estatal i l'euroordre de detenció. Ho ha fet en resposta a la petició del jutge instructor a les parts perquè es pronuncien sobre com ha d'actuar el Suprem després de la decisió de la justícia europea. 

En el seu escrit de 63 pàgines, Puigdemont reclama també al jutge Llarena que arxive la causa contra ell o que, en tot cas, s'aparte de la instrucció perquè no té "la més mínima aparença d'imparcialitat".

La defensa de Puigdemont reclama a Llarena "que deixi sense efecte l'ordre nacional de recerca, captura i ingrés a presó", així com "les ordres europea i internacional de detenció emeses" perquè, al seu entendre, han estat dictades "sense fonament legal i sense la prèvia autorització del Parlament Europeu".

Segons la defensa, és així en la mesura que el TJUE ha decretat que Junqueras –en un cas idèntic al de Puigdemont– va adquirir la condició d'eurodiputat en el moment en què va ser elegit pels ciutadans i que, per tant, disposa també de la immunitat que comporta aquest càrrec des d'aquell moment.

Puigdemont també demana a Llarena que deixe sense efecte "qualsevol altra mesura cautelar" que subsistisca contra ell, encara que fora acordada abans de l'adquisició de la seua condició de diputat al Parlament Europeu. Ho ha de fer, segons la defensa de l'expresident català, perquè són "incompatibles amb les immunitats inherents a aquesta condició".

A més, la defensa vol que Llarena declare que no es poden adoptar mesures privatives de llibertat o restricció de moviments, de manera que no se'l puga detindre, i que, per tant, tampoc ho sol·licite a través d'un suplicatori al Parlament Europeu. Per últim, reclama que declare l'arxivament de la causa perquè "els fets pels quals es persegueix" Puigdemont "no són constitutius de cap delicte".

next