Puig: "Sánchez m'ha dit que el finançament serà una prioritat que plantejarà en el seu discurs d'investidura"

El president reitera que no es poden complir els objectius de dèficit a causa de l'infrafinançament
18 desembre 2019 12:05h
Puig ha destacat que en aquest any i mig de govern de Sánchez "s'ha avançat en les inversions". / EUROPA PRESS

VALÈNCIA (EP). El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat aquest dimecres que el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, en la conversa que van mantindre aquest dimarts, li va assegurar que situarà la reforma del finançament autonòmic com "una prioritat" i que la plantejarà en el seu discurs d'investidura.

Puig, en una entrevista a Onda Cero recollida per Europa Press, ha afirmat així mateix que "no hi ha cap discriminació" per part del Ministeri d'Hisenda amb l'avís donat a Andalusia respecte al País Valencià davant l'incompliment del dèficit.

De fet, ha explicat que enguany el Consell té "un pla econòmic de finançament com a resultat que hi ha hagut una desviació del dèficit". Per això, ha assenyalat: "No entenc aquesta polèmica que em sembla bastant artificial i cínica perquè, davant totes les comunitats que no compleixen d'una manera objectiva, el Ministeri d'Hisenda d'abans i ara, complint amb una llei de Rajoy, actua en conseqüència".

Així, ha assenyalat que el País Valencià està en eixa situació des de 2012 perquè "les institucions estan per damunt dels partits" i "quan u arriba al govern es troba amb allò bo i allò dolent". "I nosaltres trobem amb un dels dèficits més importants d'Espanya i una situació molt complicada", ha recordat.

En eixe sentit, ha explicat que el País Valencià "no pot complir els objectius de dèficit perquè estem infrafinançats" i així li ho han fet saber en el seu moment al ministre d'Hisenda popular Cristóbal Montoro i al govern de Sánchez "en igualtat de condicions". Puig ha recalcat que aquesta situació, que és "insostenible", s'arrossega des de 2014 i ha criticat que el PP quan tenia amb "majoria absoluta no va fer res".

Per contra, ha destacat que en aquest any i mig de govern de Sánchez "s'ha avançat en el pla de les inversions" que ara ja atén "la realitat territorial d'Espanya". Així, ha indicat que en els Pressuposts Generals de l'Estat que va presentar Sánchez es recollia per primera vegada el 10% de les inversions que correspon a la Generalitat.

next