Puig reivindica que els governs de Malta i Itàlia tenen "la màxima responsabilitat" respecte de l'Open Arms

El president ha precisat que el govern italià "fa de la qüestió migratòria una qüestió de caràcter electoralista"
9 agost 2019 13:27h
Fa huit dies que l'Open Arms espera un port segur. / OPEN ARMS

VALÈNCIA. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha sostingut que els governs de Malta i d'Itàlia tenen "la màxima responsabilitat" respecte al vaixell de l'ONG Proactiva Open Arms, i ha precisat que "molt especialment l'italià, que fa de la qüestió migratòria una qüestió de caràcter electoralista".

Així s'ha expressat aquest divendres el president en ser preguntat pels mitjans de comunicació per la situació de l'Open Arms, que des de fa huit dies es troba en aigües internacionals amb 121 migrants a bord que ha rescatat l'ONG i que estaven a la deriva en aigües del Mediterrani central. L'alcalde de València, Joan Ribó, va oferir el port de la ciutat per a acollir al vaixell i la Generalitat Valenciana també es va posar a la disposició del govern espanyol.

Aquest dimarts, la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, va dir que l'Estat de moment no ha demanat de manera formal a la Comissió Europea que coordine una solució per a agilitar el desembarcament del buc humanitari.

Puig ha asseverat que "qui té la màxima responsabilitat respecte a aquesta qüestió és el govern italià i el maltés, molt especialment l'italià, que fa de la qüestió migratòria una qüestió de caràcter electoralista, com es veu clarament".

"Demanem que Europa prenga consciència, com demanen els dirigents de l'Open Arms, que signifiquen una posició molt més ferma per part de la Unió Europea per a defensar el dret humanitari i el dret del mar, que és el que s'està inculcant per part d'aquests països en aquests moments", ha remarcat.

Al mateix temps, Puig ha ressaltat que el País Valencià és una autonomia "solidària i sempre ho serà", però ha insistit que "qui té la responsabilitat és Itàlia".

next