Puig, Oltra i Dalmau signen l'acord del Botànic al Castell de Santa Bàrbara d'Alacant

Després de l'acte hauran de tornar a València, ja que les Corts acolliran aquest dijous la resta del debat d'investidura i la votació que farà Puig president
12 juny 2019 19:00h
La signatura, que estava prevista per a les 18.00 hores, s'ha retardat més de mitja hora. / TWITTER PSPV

VALÈNCIA. Ximo Puig, Mónica Oltra i Rubén Martínez Dalmau han signat al Castell de Santa Bàrbara d'Alacant l'acord per a constituir el govern dels pròxims quatre anys, que finalment ha sigut batejat com a Botànic 2. Ho han fet a Alacant com a símbol de la vertebració territorial en la qual PSPV, Compromís i Unides Podem esperen aprofundir durant aquesta legislatura. Ara bé, després de l'acte hauran de tornar a València, ja que les Corts acolliran la resta del debat d'investidura i la votació que farà Puig president. 

La signatura, que estava prevista per a les 18.00 hores, s'ha retardat més de mitja hora, un detall poc important al costat del fet que el ple d'investidura ha sigut ajornat fins aquest dijous, 13 de juny, per a poder presentar aquest dimecres un pacte que ha tardat més dies dels esperats a arribar

La sala Felip II ha acollit els representants dels tres partits, que han aconseguit rematar l'acord aquest dimecres al matí. Mentre els líders polítics signaven, els negociadors del text s'han situat en segona fila, tot i que ells han sigut els principals protagonistes de l'última setmana durant les més de 60 hores de reunions oficials –les extraoficials són inquantificables– de l'última setmana. Entre ells, els portaveus dels tres partits en la mesa negociadora, Manolo Mata (PSPV), Àgueda Micó (Compromís) i Antonio Estañ (Podem). 

Oltra ha sigut la primera a adreçar-se a ells per a reivindicar "les moltes" i "intenses" hores de treball que han fet possible el pacte. També Puig s'ha referit a aquesta "gent del nord i del sud, de distintes idees però compromeses amb un projecte de país". Per la seua banda, Dalmau ha assegurat que "aquest serà el Consell més important de la història política valenciana". 

El programa acordat –que, malgrat haver-se signat en un castell, ha mantingut l'esperit botànic afegint unes fulles de monstera a la portada– està basat en sis eixos. El primer d'ells i el més destacat durant l'acte de hui és el de Transició ecològica i lluita contra l'emergència climàtica. Segons Oltra, "tot haurà d'estar envoltant" aquesta línia de treball i totes les polítiques "hauran de ficar-hi l'accent". 

La líder de Compromís, que repetirà com a vicepresidenta en la nova Conselleria d'Igualtat, també ha anunciat la resta d'eixos: Feminisme, diversitat i igualtat de tracte; Serveis públics per a continuar rescatant i cuidant de les persones; Ocupació, model productiu i innovació; Qualitat democràtica i bon govern, i, per últim, Fiscalitat progressiva, finançament just i interessos valencians. 

next